Skip to main content

Mainnavigation

Mobility scan: compare public transport, car and bicycle
Which mode of transportation is best for a business trip? Compare in one minute on travel time, price and CO2 emissions. We get the data for this from Nibud and Milieu Centraal.
Compare your commuting options
What does a daily commute cost in terms of travel time, money and carbon emissions? Find out in one minute.
Loading...
Frequently asked questions about the mobility scan
How is the travel time calculated?
Openbaar vervoer
We kijken naar de snelste reis van deur tot deur met je eigen fiets, bus, tram, metro en trein. Deze berekening halen wij uit de gegevens van NS Reisplanner en die van 9292. De overstaptijd is meegenomen. De Reisvergelijker vergelijkt deze reisopties:
  • Trein + eigen fiets
  • Trein + bus, tram, metro
  • Bus, tram, metro
De winnaar van deze drie reisopties laten we aan je zien als snelste reis van deur tot deur. Houd er rekening mee dat er soms plotseling vertraging kan zijn in het openbaar vervoer.
Auto
Voor de reis met alléén de auto gebruiken we de gegevens van TomTom. De berekening van de reistijd is:
Reistijd in de spits volgens TomTom + vijf minuten 
Soms kun je voor de deur parkeren en soms heb je wat tijd nodig om van je auto naar je bestemming te lopen. We tellen daarom vijf minuten parkeertijd op bij je reistijd. Je mag die extra minuten natuurlijk zelf weglaten als je op een locatie bent waar parkeren geen probleem is. 
Reis je in de spits? Dan houden we in de Reisvergelijker rekening met files. Je ziet bij 'Jouw reis' de minuten vertraging. Die verschilt vaak van de vertraging als je in de daluren reist.
Fiets
Het gaat hierbij om je eigen fiets. De berekening voor de reistijd is: (afstand volgens Google Maps) / 15 km per uur We halen de reisafstand op bij Google Maps. Daarna delen we dit cijfer door 15 kilometer per uur. Dat is de gemiddelde snelheid van een fietser. Het kan zijn dat jij sneller of langzamer fietst.
How are the costs calculated of a journey?
We willen de prijzen graag zo goed mogelijk voor je vergelijken. Daarom berekenen we de opties 'Openbaar vervoer', 'Auto' en 'Fiets' met de volgende bronnen.
Openbaar vervoer
Voor de prijs van het openbaar vervoer gebruiken wij de gegevens van Nederlandse Spoorwegen en 9292. We spreken, als we het over openbaar vervoer hebben, over je eigen fiets, bus, tram, metro en trein. Je ziet hoeveel de snelste reis van deur tot deur je kost, mét het goedkoopste NS-abonnement voor als je in de spits reist. Het ligt aan hoeveel dagen je reist welk abonnement dit is; van een Basis-abonnement (vol tarief) tot een vrij-abonnement als je erg vaak de trein neemt. We berekenen de kosten per jaar, voor iemand die fulltime (45 werkweken, wettelijke vakantieweken meegeteld) werkt. De vakanties tellen we dus niet mee. De berekening van de prijs voor het openbaar vervoer is: Aantal keer reizen per week x (prijs 2 enkele reizen) x 45 werkweken
Auto
Ga je alléén met de auto op pad? Dan berekenen we de prijs voor je reis met de gegevens van het Nibud. We kijken naar de variabele kosten van een auto in de compacte klasse van minder dan 10 jaar oud en die ongeveer 10.000 kilometer per jaar rijdt. Het kan natuurlijk dat jouw auto nieuwer/ouder is of minder/meer rijdt. De variabele kosten zijn volgens het Nibud:
  • Afschrijving (exclusief rente)
  • Onderhoud en reparatie
  • Brandstof: benzine
Je moet boven op de variabele kosten ook nog rekenen op kosten voor motorrijtuigenbelasting, verzekering en vaste afschrijving van je auto. Die kosten tellen we niet mee in de Reisvergelijker. We rekenen met een benzineprijs van € 1,82 per liter (gemiddelde benzineprijs in januari 2023 aldus het CBS). We berekenen de kosten van de auto per jaar, voor iemand die fulltime (45 werkweken, wettelijke vakantieweken meegeteld) werkt. De vakanties tellen we dus niet mee. De berekening van de prijs voor de auto is: Aantal keer reizen per week x (2 enkele reizen) x (aantal km enkele reis x variabele autokosten) x 45 werkweken
Fiets
We kijken naar de kosten die je kwijt bent aan het onderhouden van je fiets. Het Nibud rekent daarvoor € 0,08 per kilometer.
How are CO2 emissions of a journey calculated?
Cycling and walking are obviously sustainable choices. But what about travelling by public transport and car? To calculate CO2 emissions per journey, we use data from  Milieu Centraal.
CO2 emissions per travelled kilometre (in grams)
  • Walking: 0
  • Bicycle (non-electric): 0
  • Bicycle (electric): 3
  • Train (electric): 2
  • Train (diesel): 90
  • Bus, tram, underground: 96
  • Car (electric): 54
  • Car (hybrid): 110
  • Car (diesel): 131
  • Car (petrol): 149
Did you know that NS trains have been running on 100% wind power since 2017? As a result, train travel is carbon free.
What is the purpose of the mobility scan?
We onderzoeken met de Reisvergelijker of het reizigers helpt om snel en gemakkelijk inzicht te krijgen in de verschillende vervoermiddelen. Wat past het beste bij woon-werkverkeer? We geven een overzicht van de reistijd, de prijs en de CO2-uitstoot. Deze tool krijgt regelmatig een update.