Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Ingangsdatum CO2-rapportageplicht uitgesteld naar 1 januari 2024
De CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit, kort gezegd de CO2-rapportageplicht, is uitgesteld. Organisaties met 100 of meer medewerkers gaan nu vanaf 1 januari 2024 gegevens over woon-werk en zakelijke mobiliteit rapporteren. Dit was eerst 1 juli 2023. Deze wijziging kondigde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eind januari aan.
Update: dinsdag 24 oktober 2023 maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat de CO2-rapportageplicht per 1 juli 2024 ingaat. Lees meer hierover in ons artikel.
Ga naar artikel
Loading...
Vrouw op kantoor
Artikel
Leestijd: 1 minuten
Door het verplaatsen van de ingangsdatum hebben organisaties meer tijd om alle gegevens uit de rapportageverplichting te verzamelen. Om voor 1 juli 2025 een overzicht van reizen te kunnen aanleveren in het portaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, moeten organisaties vanaf 1 januari 2024 de woon-werk en zakelijke reizen rapporteren. In het tweede kwartaal van 2023 verwacht het ministerie hiervoor een handreiking beschikbaar te stellen aan alle organisaties waarvoor de rapportageplicht geldt.
Waarom is er een CO2-rapportageplicht?
De rapportageplicht komt voort uit het Klimaatakkoord. In dit akkoord staan maatregelen om de uitstoot van CO2 in Nederland in 2030 ongeveer te halveren. De CO2-rapportageplicht is zo’n maatregel en heeft als doel de uitstoot van zakelijke reizen (inclusief woon-werkvervoer) met een megaton CO2 ten opzichte van 2019 terug te dringen. En daarmee verduurzaming van zakelijke mobiliteit te versnellen.
Collectief emissieplafond
Tot 2025 mogen alle organisaties met 100 of meer medewerkers gezamenlijk niet meer dan een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Gaat dit goed, dan blijft het bij collectief rapporteren. Is de hoeveelheid reductie niet behaald, dan volgt een individuele norm.
NS Go: de oplossing voor registratie van CO2-reductie
De CO2-rapportageplicht brengt veel administratief werk met zich mee. NS Go neemt dit voor je uit handen. Het is hét zakelijke mobiliteitsplatform om je hybride mobiliteitsbeleid te beheren, administratie te vereenvoudigen en te sturen op duurzame mobiliteit. Hoe werkt het? Van alle transacties die worden geadministreerd of automatisch binnenkomen op het NS Go-platform worden per rit automatisch de CO2-uitstoot berekend en overzichtelijk in een dashboard weergegeven. Organisaties hebben hierdoor inzicht in gereisde kilometers, vervoermiddelen die zijn gebruikt en het brandstoftype. Zo voldoet het direct aan de CO2-rapportageplicht.
Loading...