Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Een duurzaam mobiliteitsbeleid: zo pak je dat aan
Mobiliteit binnen jouw organisatie duurzamer maken, hoe begin je daarmee? De eerste stap is het ontwikkelen van een mobiliteitsbeleid. Dit helpt je medewerkers om eenvoudig milieuvriendelijke vervoerskeuzes te maken. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Loading...
Meeting op kantoor
In 6 stappen naar een effectief mobiliteitsbeleid
Het opstellen van een duurzaam mobiliteitsbeleid is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Het is gemakkelijk op te sommen in een aantal stappen:
  1. Bekijk de huidige situatie
  2. Bepaal duidelijke en meetbare doelen
  3. Ontwikkel passende maatregelen
  4. Bundel alle doelen en maatregelen in een beleid
  5. Implementeer het beleid
  6. Evalueer en verbeter het beleid
Om iets te veranderen, moet je eerst weten hoe het huidige beleid in elkaar zit. Hoe reizen medewerkers nu en wie maakt gebruik van welke opties? Zo kom je erachter waar de behoeftes liggen en aan welke oplossingen jij moet denken.
Als je de huidige situatie in kaart hebt gebracht, stel je duidelijke en meetbare doelen. Wat is de motivatie voor jouw duurzame mobiliteitsbeleid? Denk hierbij aan kostenbesparing en de vermindering van CO2-uitstoot. Doelen helder? Dan ga je bedenken hoe je die doelen kunt bereiken. Je ontwikkelt hierbij duidelijke oplossingen, zoals fietsvergoedingen en OV-abonnementen. Alle maatregelen en vergoedingen bundel je in een mobiliteitsbeleid.
Nu is het belangrijk om te zorgen dat de medewerkers van je organisatie dit plan steunen. Zorg voor duidelijke communicatie naar je medewerkers, managers en andere belanghebbenden. Alleen zo kom je tot een soepele invoer van het nieuwe beleid. Is dit gelukt? Dan is het belangrijk om regelmatig te controleren of het ook echt het gewenste effect heeft, of dat je iets moet verbeteren. Samen met onze specialisten kun je deze stappen makkelijk doorlopen en tot een duurzaam mobiliteitsbeleid komen.
Vraag adviesgesprek aan
Wat is een duurzaam mobiliteitsbeleid?
Een mobiliteitsbeleid is een plan waarin je de reisopties voor alle medewerkers vastlegt. De vorm van dit mobiliteitsbeleid heeft niet alleen invloed op je medewerkers, maar op de hele organisatie én het milieu.
Het verduurzamen van dit plan is dan ook waar de focus op ligt. Door medewerkers met de trein, tram, bus, metro of deelvervoer te laten reizen, zet je een flinke stap in de goede richting. Een duurzaam mobiliteitsbeleid bestaat grofweg uit de volgende punten:
  1. Doelstellingen: welke duurzame doelen wil je met het beleid bereiken?
  2. Regelingen en vergoedingen: wat vergoed je als organisatie?
  3. Duurzaamheid: hoe stimuleer je het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmiddelen?
  4. Flexibiliteit: hoe ga je om met flexwerken en thuiswerken?
  5. Communicatie: hoe informeer je medewerkers over de mogelijkheden binnen het mobiliteitsbeleid?
  6. Stakeholders: welke partijen zijn hierbij betrokken?
Waarom een duurzaam mobiliteitsbeleid?
Met een duurzaam mobiliteitsbeleid bouw je aan een groenere toekomst. En bij zo’n groene toekomst hoort vitaliteit en verminderde CO2-uitstoot. Met een duurzaam mobiliteitsbeleid geef je medewerkers bovendien de mogelijkheid om flexibel gebruik te maken van het openbaar vervoer, de fiets of (elektrisch) deelvervoer.
Zo blijft de auto vaker staan. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en de productiviteit van medewerkers. Door met elkaar achter het mobiliteitsbeleid te staan, versterk je de identiteit van de organisatie.
Nog een voordeel? Je bespaart kosten door efficiënter gebruik te maken van vervoersmiddelen. Onze specialisten bieden je bovendien ondersteuning op maat, zodat je eenvoudig een duurzaam mobiliteitsbeleid kunt opstellen en uitvoeren.
Loading...
Samenreiskorting vernieuwd