Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Zes tips om medewerkers mee te krijgen naar elektrisch rijden
Rijden in een elektrische auto of bus is voor veel medewerkers nieuw terrein. Het vraagt om aanpassingen in hun dagelijkse routines, van het goed begrijpen van de actieradius tot het gebruik van laadpassen en het bedienen van laadpalen. De overgang naar elektrische bedrijfswagens roept vaak vragen op en niet iedereen is meteen enthousiast. In dit artikel vind je zes tips om medewerkers bij deze verandering te begeleiden.
Loading...
parkeren-en-reizen
Boekentip
Meer weten over gedragsverandering?
In het boek "Hoe krijg je ze mee?" heeft Annemarie Mars haar jarenlange praktijkervaring vertaald naar vijf krachten om verbinding bij mensen te stimuleren. Ze bundelt drie decennia aan voortschrijdend inzicht, opgedaan door permanente reflectie over leiderschap bij verandering.
Bestel het boek
1. Luister naar je medewerkers
Bij de start van het elektrificatieproces is luisteren een cruciaal onderdeel. Vraag actief naar hun mening over elektrisch rijden. Welke vragen en zorgen leven er? Door goed te luisteren, verzamel je waardevolle informatie die je helpt om de overgang soepeler te maken. Het geeft medewerkers een stem in het proces, wat hun betrokkenheid en draagvlak vergroot.
2. Betrek de afdeling communicatie
Een helder veranderverhaal is belangrijk. Waarom stapt de organisatie over op elektrisch rijden en hoe past het in de bredere visie en strategie? Werk samen met een communicatieadviseur om transparant te zijn over de voortgang en uitdagingen. Heb een duidelijk verhaal dat medewerkers helpt te begrijpen waarom deze verandering nodig is en wat het inhoudt.
Loading...
Laden en tanken
3. Begin met een koplopersgroep
Vaak zijn er al medewerkers die enthousiast zijn over elektrisch rijden. Misschien hebben ze zelf al een elektrische auto. Laat deze koplopers een proefrit maken en hun ervaringen delen met de andere collega’s. Hun feedback kan je helpen om jouw aanpak verder te verbeteren. Het geeft de rest vertrouwen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.
4. Organiseer voorlichting en training
Goede voorlichting is essentieel om onzekerheden weg te nemen. Organiseer informatiesessies en trainingen, vooral bij de overdracht van nieuwe elektrische bedrijfsbussen. Een gedetailleerde uitleg over het voertuig en laden stelt medewerkers in staat hun nieuwe taken met vertrouwen uit te voeren.
5. Laat collega’s ervaring opdoen
Daadwerkelijk rijden in een elektrische bedrijfsauto vraagt meer dan één ritje. Geef medewerkers de kans om uitgebreide ervaring op te doen, bijvoorbeeld door de auto binnen het team te rouleren. Zo raken ze gewend aan het rijden en laden, wat hun productiviteit en tevredenheid ten goede komt.
6. Bied ondersteuning en hulp
Zorg dat er altijd een supportteam beschikbaar is om vragen te beantwoorden en te ondersteunen bij problemen met de nieuwe voertuigen. Dit geeft medewerkers het vertrouwen dat ze er niet alleen voor staan, ook als zich onverwachte problemen voordoen.
Kennis en inspiratie
Loading...
Maybritt van Engeland
Samen vooruit: Hoe NS Zakelijk werkt voor Tony’s Chocolonely
Lees meer
Loading...
annemarie-mars2
Hoe krijg je ze de auto uit? De kunst van gedragsverandering
Lees meer
Loading...
Total Care 1
Samen vooruit: Hoe CSU, Tzorg en Zizo werken aan duurzame mobiliteit
Lees meer
Loading...
Anne Wakker Dier
Samen vooruit: Hoe NS Zakelijk voor Wakker Dier werkt
Lees meer
Loading...
Parkeren-op-straat1
Parkeren op straat via de NS-app
Lees meer
Loading...
mkb-subsidie
Overheid steunt mkb-sector bij het verduurzamen van reisgedrag
Lees meer
Loading...
Enquete CO2-rapportage
Wil je een CO2-rapportage maken? Gebruik dit enquête template
Lees meer
Loading...
Frans Slats
De rol van mobiliteit in goed werkgeverschap. In gesprek met Frans Slats
Lees meer
Loading...
Stel op station
Privé ov-reizen vanaf 2025 onbelast vergoed. Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Lees meer
Loading...
Talentbehoud
Talent behouden? Maak je organisatie duurzamer
Lees meer
1 van 10