Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Mobiliteitsbudget: Een duurzame keuze voor moderne werkgevers
Werkzoekenden geven steeds vaker de voorkeur aan duurzame werkgevers met hybride werkmogelijkheden en flexibel woon-werkverkeer. Voor het aantrekken en behoud van medewerkers bied je met een mobiliteitsbudget een strategisch voordeel in handen.
Loading...
Klant Event
Artikel
Leestijd: 1 minuten
In 7 stappen naar een mobiliteitsbudget
Met een op maat gemaakt plan kun je een mobiliteitsbudget goed binnen je organisatiecultuur laten passen. Neem de volgende stappen bij het invoeren van het mobiliteitsbudget:
  1. Stel meetbare doelen op: Formuleer duidelijk welke resultaten je verwacht te behalen met het mobiliteitsbudget, zoals een lagere CO2-uitstoot, lagere kosten of meer tevreden medewerkers.
  2. Betrek medewerkers vroeg in het proces: Vraag vooral om input. Zo zorg je ervoor dat iedereen meedenkt. Bovendien kunnen medewerkers hun eigen wensen zo ook kenbaar maken.
  3. Onderzoek reispatronen van medewerkers: Zo wordt het mogelijk om het mobiliteitsbudget af te stemmen op hun echte vervoersbehoeften.
  4. Laat je adviseren: Vraag experts om advies over de nieuwste regels voor mobiliteitsbudgetten en duurzaamheidsdoelen.
  5. Ontwikkel een communicatieplan: Breng alle partijen op de hoogte van de veranderingen en voordelen van het mobiliteitsbudget. Zorg er ook voor dat medewerkers weten hoe ze het mobiliteitsbudget kunnen benutten.
  6. Zorg voor de juiste systemen: Zet je plannen om in actie. Zorg voor de nodige tools en systemen waarmee je het mobiliteitsbudget beheert. Vergeet hierbij het bestaande HR- en reiskostenbeleid niet.
  7. Blijf controleren en beoordelen: Stel KPI's vast en kijk regelmatig hoe het gaat. Verander het plan als het nodig is.
Wil je met een mobiliteitsbudget gaan werken, maar weet je niet hoe je begint? Onze adviseurs adviseren je graag bij het opstarten van je mobiliteitsbudget.
Vraag adviesgesprek aan
Wat is een mobiliteitsbudget?
Het mobiliteitsbudget is een vast bedrag per jaar dat medewerkers mogen gebruiken om hun woon-werkverkeer mee te verrekenen. Het belangrijkste doel is meer flexibiliteit. Ze kunnen met dit budget zelf bepalen of ze met het openbaar vervoer reizen of bijvoorbeeld deelvervoer gebruiken.
Het concept is nog redelijk nieuw en biedt een alternatief voor de leaseauto. Die wordt nog altijd gezien als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, maar blijf steeds vaker staan nu mensen meer thuiswerken. Dan is een flexibele mobiliteitsoplossing zoals een reisbudget efficiënter. Zo kunnen medewerkers zelf kiezen hoe en wanneer ze dat doen.
Het mobiliteitsbudget biedt nog meer voordelen:
  • Stimuleren van milieuvriendelijke reisopties onder medewerkers
  • Aansluiting bij veranderende wetgeving
  • Bijdrage aan CO2-vermindering
  • Potentiële kostenvermindering medewerker én werkgever
  • Onderdeel van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
Mobiliteitsbudget en duurzaamheid
Een duurzaam mobiliteitsbeleid is erg belangrijk voor een groene(re) toekomst van jullie organisatie. Het mobiliteitsbudget heeft zowel financiële voordelen voor medewerkers als een positieve impact op het milieu. Kiezen voor milieuvriendelijk vervoer zorgt voor minder CO2-uitstoot en laat zien dat duurzaam ondernemen een belangrijke pijler binnen de organisatie is.
Hoe vertaal je dit naar de praktijk?
  • Investeer in elektrische vervoermiddelen en het plaatsen van oplaadpunten.
  • Moedig andere manieren van reizen aan, zoals carpoolen en het openbaar vervoer.
  • Beloon medewerkers die milieuvriendelijk reizen.
Deze aanpak laat zien dat een slim mobiliteitsbudget helpt bij het bouwen van een toekomstbestendig organisatie. Hiermee geef je ook het goede voorbeeld aan andere organisaties.
Mobiliteitsbudget berekenen
Als je wilt overstappen, is het belangrijk om het mobiliteitsbudget goed te berekenen. Maak hierbij de vergelijking; wat zijn de kosten nu en hoe blijft het kostenefficiënt voor je organisatie. Bereken in het mobiliteitsbudget ook wat er nodig is om het flexibel en aantrekkelijk genoeg te maken voor medewerkers.
Vergeet bij je berekening ook de kosten van leaseauto’s of eigen auto’s niet. Deze zet je dan om in een flexibel budget dat voor verschillende mobiliteitsoplossingen gebruikt kan worden. Denk hierbij aan kosten als:
  • Verbruikte brandstof of energie
  • Onderhoud, reparatie en banden
  • Verzekeringen en belastingen
  • Afschrijvingskosten
Loading...
NS Go
Mobiliteitsbudget in combinatie met NS Go
Wij helpen jou bij de invoering van het mobiliteitsbudget met ons mobiliteitsplatform NS Go. Met de NS-Business Card als mobiliteitskaart hebben medewerkers de keuze tussen reizen met openbaar vervoer en deelvervoer.
Alle reizen die medewerkers met hun NS-Business Card maken, worden direct verwerkt in NS Go. Je kunt dit platform ook koppelen aan de HR-, payroll- en finance systemen van je organisatie. Zo verreken je deze reizen, maar ook de thuiswerkvergoeding automatisch met het salaris.
Met NS Go krijg je:
  • Toegang tot al het OV: trein, tram, bus, metro, alle vormen van deelvervoer. Landelijk en regionaal
  • 24/7 inzicht in reisgedrag, kosten en CO2-uitstoot
  • Minder administratie(kosten)
  • Advies over opstarten mobiliteitsbudget
Meld je aan voor een online NS Go demo
Whitepaper 'Hoe krijg je meer medewerkers op de fiets'
Download gratis whitepaper
Loading...
Whitepaper NS Go: meer medewerkers op de fiets