Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Hoe je duurzaam gedrag stimuleert via je mobiliteitsbeleid
Het toenemende bewustzijn rond duurzaamheid voert de druk op bij organisaties om concrete stappen te zetten naar een groenere toekomst. Mobiliteit speelt hierin een cruciale rol. Hoe kun je via je mobiliteitsbeleid bijdragen aan deze transitie? Welke initiatieven vanuit de overheid ondersteunen je hierbij? En hoe stimuleer je medewerkers tot duurzamer gedrag? We helpen je op weg.
Loading...
OV-fiets zakelijk
Initiatieven om duurzaamheid te meten en verbeteren
  • Environmental, Social en Governance & Corporate Sustainability Reporting Directive (ESG & CSRD): Uniforme rapportagestandaard op ecologische, sociale en governance onderwerpen. Verplicht voor beursgenoteerde bedrijven en grote organisaties.
  • Registratieverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM): Nederlandse wetgeving om kilometers te registreren en eventueel een CO2-norm in te stellen i.v.m. Het klimaatakkoord. Verplicht voor alle bedrijven met meer dan 100 medewerkers in Nederland.
  • Sustainable Development Goals (SDG): De Verenigde Naties heeft in 2015 de Sustainable Development Goals (SDG) in het leven geroepen. De 17 SDG’s vormen een wereldwijde oproep tot actie om de planeet te beschermen, armoede te beëindigen en ervoor te zorgen dat alle mensen vrede en welvaart ervaren. Vrijwillig voor organisaties die aan de slag willen met duurzaamheid in de breedste zin van het woord.
  • Science Based Targets initiative (SBTi): Wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen om CO2-uitstoot binnen de Parijsakkoord-normen te houden. Vrijwillig voor iedere organisatie die aan de slag wil met CO2-reductie.
De groeiende druk om te verduurzamen komt van meerdere kanten. De overheid speelt hierin een grote rol door strengere richtlijnen in te voeren, met name voor grote organisaties. De Corporate Sustainability Reporting Directive van de EU is hier een voorbeeld van en verplicht organisaties om gedetailleerd te rapporteren over hun ecologische en sociale risico’s. Naast overheidsrichtlijnen groei de druk ook vanuit consumenten, investeerders en (nieuwe) medewerkers die steeds milieubewuster worden.
De rol van mobiliteit
Mobiliteit is een van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot bij organisaties. Bij niet-productiebedrijven kan werkgebonden mobiliteit zelfs de grootste bron van uitstoot zijn. Daarom is het logisch om te kijken naar duurzamere vervoersvormen of een verkleining van het aantal reisbewegingen. De Nederlandse Registratieverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) verplicht bedrijven met meer dan 100 medewerkers om hun mobiliteitsuitstoot te monitoren als een manier om inzicht te krijgen in hun sociale en ecologische impact.
Inzicht in reisgedrag en uitstoot
De eerste stap in het reduceren van je uitstoot is om te kijken wat deze uitstoot precies veroorzaakt. Om inzicht te krijgen is het belangrijk om zoveel mogelijk reizen van medewerkers te registreren. Meestal worden lange ritten met de auto of het ov geregistreerd maar de korte afstanden met de fiets of lopend worden niet vastgelegd. Dat is jammer want er is een grote kans dat de overheid een norm gaat stellen op de gemiddelde CO2-uitstoot van een organisatie per kilometer. Voor lopen en fietsen is de uitstoot per kilometer 0. Als deze kilometers geregistreerd worden, verlaagt dit je gemiddelde uitstoot. Dit kan ook om een deel van de reis gaan, bijvoorbeeld met de fiets naar het treinstation of lopen naar de bushalte.
Loading...
OV-fiets
Manieren om CO2-uitstoot terug te dringen
Als je eenmaal zicht hebt op de uitstoot van het reisgedrag van je medewerkers, kun je kijken hoe deze verminderd kan worden. Dit is voor elke organisatie anders. Het is belangrijk om goed te kijken naar het huidige en gewenste gedrag van medewerkers. Om te voorkomen dat je de plank misslaat is het belangrijk om gedragsonderzoek te doen. Zo kun je passende maatregelen introduceren.
Meer weten over gedragsverandering?
Veranderexpert Annemarie Mars hield op de relatiemiddag van NS Zakelijk in 2024 een vlammend betoog over gedragsverandering. Met als rode draad “Hoe krijg je ze de auto uit en de trein in?”. In dit artikel lees je de belangrijkste inzichten uit haar verhaal.
Lees het artikel
Loading...
Dott3
Vijf voorbeelden van passende maatregelen
  • Vervang je wagenpark: Het vervangen van benzine- en dieselvoertuigen voor elektrische of hybride opties kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de bedrijfsuitstoot.
  • Werk vaker thuis: Hybride werken vermindert de noodzaak van reizen. Niet alleen bespaar je hiermee veel uitstoot, je creëert ook een flexibelere werkcultuur.
  • Verleid autobezitters met proefritten: Het organiseren van proefritten kan collega’s helpen de overstap te maken naar elektrische auto’s.
  • Integreer duurzaamheid in je strategie: Door duurzaamheid te integreren in de strategische doelen van de organisatie, wordt het een verantwoordelijkheid van iedereen en niet alleen van één afdeling. Transparante communicatie over deze doelen bevordert eigenaarschap en betrokkenheid bij medewerkers.
  • Werk aan een duurzame cultuur: Creëer een cultuur waarin duurzaamheid centraal staat. Dit kan door werknemers te betrekken bij duurzaamheidsinitiatieven en door duurzaamheid onderdeel te maken van feedback- en evaluatiecycli.
Benieuwd naar onze mobiliteitsproducten?
Laat NS Zakelijk ook voor jou werken. Ontdek de voordelen van de NS-Business Card, onze voordelige abonnementen en mobiliteitsplatform NS Go.
Ontdek alle producten
Loading...
producten4x3
Wil jij advies van onze mobiliteitsexperts?
Heb je vragen over onze producten en abonnementen of wil je meer weten over mobiliteit en zakelijk reizen? Onze mobiliteitsexperts geven je advies.
Vraag adviesgesprek aan
Loading...
adviesgesprek-4x3