Using the NS App as a traveller with a disability
The NS App is especially useful for those travelling with a disability. The app allows you to check which side of the train to exit at the destination, which facilities are available at the station, and users can select the option 'Only display wheelchair-accessible journeys'. The NS App is available for free from both the App Store and Google Play Store.
-
Een toegankelijk reisadvies tonen
Als je in de NS-app je reis plant, kun je onder het kopje 'Extra' kiezen voor 'Toon alleen toegankelijke reizen'. Vink je deze optie aan, dan toont de Reisplanner alleen reizen die volledig zelfstandig toegankelijk zijn als je reist met een rolstoel. Dit betekent dat je de gehele reis aflegt in treinen die de mogelijkheid bieden om in een rolstoel zelfstandig de trein in en uit te rijden, zoals de Sprinters van het type SLT en Flirt.
Onder 'Extra' kun je eveneens aangeven je overstaptijd te verlengen, zodat je meer tijd hebt om tijdens je reis over te stappen. Je kunt je extra overstaptijd instellen tot een maximum van 60 minuten. -
NS Reisassistentie in de app aanvragen
In de NS-app vraag je eenvoudig NS Reisassistentie aan. Vul hiervoor eerst je gegevens aan in je Mijn NS-account. Hier geef je aan met welk(e) hulpmiddel(en) je reist en wie je contactpersoon in geval van nood is. Ook kun je aangeven of je een boekingsbevestiging wilt ontvangen nadat je NS Reisassistentie hebt aangevraagd voor je reis, en of je NS Reisassistentie wilt tonen in de NS-app.
Heb je al je gegevens aan- of ingevuld, dan is het aanvragen van NS Reisassistentie beschikbaar in de app.
-
Uitstapzijde van de trein checken
In de NS-app staat bij het aankomststation vermeld of de uitstapzijde zich links of rechts bevindt ten opzichte van de rijrichting. Zo kun je je tijdig aan de goede kant opstellen om de trein te verlaten. Je kunt de melding (ook) via een audiobericht afspelen via de (standaard) audiofunctie van je smartphone.
Instructie voor iOS:
- Tik na het plannen van je reis rechtsonderin op 'Meer'
- Kies in het optie menu vervolgens op 'Meer informatie'
- Het reisadvies wordt nu uitgeklapt en toont de uitstapzijde bij elk uit- en overstappunt tijdens de reis
- Deze instelling wordt onthouden. Dit is dus een eenmalig proces
Instructie voor Android:
- Na het plannen van een reis kun je rechtsbovenin op het pijl-icoon tikken
- Het icoon verandert en het reisadvies wordt uitgeklapt. Je ziet de uitstapzijde bij elk uit- en overstappunt tijdens de reis
- Deze instelling wordt onthouden. Dit is dus een eenmalig proces.
Deze informatie wordt ook getoond bij het reisadvies in de Reisplanner.
-
Faciliteiten op het station bekijken
Alle faciliteiten op de dichtstbijzijnde stations of een station naar keuze bekijk je in de NS-app eenvoudig bij de voorzieningen of de kaart Bijvoorbeeld winkels, bagagekluizen, toiletten en watertappunten.
Waar vind ik deze informatie ?
- Open de NS-app.
- Kies onder in de balk voor 'Vertrektijden'.
- Zoek het station van jouw keuze op.
- Kies boven in de balk voor ‘Voorzieningen’of 'Kaart'.
-
Check welke trein op jouw traject rijdt
Al onze Sprinters, en Intercity’s van het type ICNG, hebben een schuiftrede waardoor je in de meeste gevallen zelf de trein in en uit kunt rijden. Je checkt in de NS-app en de Reisplanner op NS.nl eenvoudig of deze trein rijdt, door jouw reis te selecteren en te klikken op de informatie over de trein.
Hoe handiger en wendbaarder je bent met jouw hulpmiddel, des te makkelijker het is om zelfstandig te reizen. Lukt het je om een klein hoogteverschil te overbruggen, dan zal ook het in- of uitrijden van de trein je goed af gaan. Heb je verminderde armspierkracht of een hulpmiddel met kleine steunwieltjes of voetensteunen die erg laag zijn, dan raden we je aan NS Reisassistentie te boeken.
Kies voor het inrijden altijd de deur met het blauwe rolstoelicoon. Deze deur blijft langer open dan de andere deuren zodat je de tijd hebt. Ga vervolgens naar de rolstoelplaats. Daar is ook een stoel voor een eventuele begeleider. Vanaf de rolstoelplaats is het rolstoeltoegankelijk toilet bereikbaar.
Uitzondering vormt de sprintertrein van het type SLT dat nog niet is voorzien van een toilet. NS werkt hard aan de ombouw van deze treinen en eind 2021 hebben alle SLT-treinen een schuiftrede en een rolstoeltoegankelijk toilet.
Nog niet eerder zelfstandig gereisd? Vraag dan gerust NS Reisassistentie aan en ervaar samen met de assistentieverlener het in- en uitrijden van de trein. Altijd hulp als het nodig is!