Top 10 boeken over vrijheid
Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij het feit dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Over de Tweede Wereldoorlog zijn boekenkasten vol geschreven. Maar welke boeken moet je nou echt gelezen hebben? Wij hebben in samenwerking met boekensite en lezerscommunity Hebban.nl een top 10 voor jullie samengesteld.
1. Cocky – Michael Barzilaij
Cocky en haar man Anton boden tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal onderdak aan een Amerikaanse piloot. Een toevallige ontmoeting met de zoon van deze piloot zet Michael Barzilaij, de kleinzoon van Cocky en Anton, op het spoor van een veel grotere verborgen familiegeschiedenis.
2. De laatste getuige – Frank Krake
Wim Alosery zwerft als kleine jongen door de straten van Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Hij leert te overleven en ontwikkelt eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden. Hij ontvlucht de verplichte Arbeitseinsatz en duikt onder. Maandenlang schuilt hij in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt.
3. Een mensenleven geleden – Jaap Robben
Jaap Robben volgt het spoor van de geallieerde soldaten. Na 75 jaar gaat hij op zoek naar wat er nog te zien is van toen. In het landschap, in het dagelijks leven. En vooral in de mensen. Tijdens deze tocht spreekt hij o.a. met re-enactors die de oorlog zo echt mogelijk naspelen, en met een verzamelaar die een compleet Engels uniform heeft bemachtigd.
4. Wij zijn de wrekers over dit alles – Conny Braam
75 jaar geleden, tijdens de beruchte dodenmars vanuit Auschwitz, bevindt zich in de lange stoet uitgeputte gevangenen sergeant Jakob Witbooi, kleinzoon van de Afrikaanse vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi. Samen met duizenden witte, zwarte en bruine Zuid-Afrikanen is hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd.
5. ‘t Hooge nest – Roxane van Iperen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
6. Terug naar Birkenau – Ginette Kolinka
In Terug naar Birkenau vertelt Ginette Kolinka wat ze heeft gezien en wat ze heeft meegemaakt in de kampen Auschwitz-Birkenau, Bergen-Belsen en Theresienstadt. De afranselingen, de honger, de kou, de haat, de naakte lichamen, de wreedheid. Maar ze herinnert zich ook momenten van vriendschap.
7. Held zonder vaderland – Miriam Guensberg
De Poolse Jood Dolek Guensberg, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed, ontmoet bij de bevrijding van Zuid-Nederland zijn grote liefde. Na de oorlog bouwt hij met haar een nieuw bestaan op in Twente en wordt één van Nederlands eerste anesthesisten. Over de Holocaust en de oorlog spreekt hij nog zelden.
8. Vrijheid – Imogen Kealey
Nancy Wake is een van de beste verzetsstrijders die door de Britten achter de frontlinies is gedropt. Geboren in Nieuw-Zeeland, vond ze na haar jeugd haar weg naar Frankrijk. Sinds ze als journaliste eind jaren 30 voor het eerst verslag deed van die kleine Duitse man met zijn opruiende speeches, was ze zich bewust van het gevaar dat deze Hitler vormde voor haar geliefde Frankrijk.
9. Ooggetuigen van de bevrijding – Bram de Graaf
Een in Kamp Vught opgesloten geheim agent gaat op transport naar een Duits concentratiekamp; een Oosterbeekse puber is getuige van de bloedige Slag om Arnhem; een jongen uit Westkapelle overleeft ternauwernood drie bombardementen; een bevrijde onderduiker uit Bergen op Zoom meldt zich aan als oorlogsvrijwilliger; en een Texels meisje ziet haar eiland in een slagveld veranderen – met het einde van de oorlog in zicht.
10 De laatste trein naar vrijheid - Meg Waite Clayton
De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe. Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten.
Nooit genoeg van lezen? Kijk dan ook eens op Hebban.nl voor nog meer inspiratie en tips.