Zorg voor nationaal en cultureel erfgoed
Nederland en NS zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. NS speelt al 175 jaar een maatschappelijke rol in de vooruitgang van Nederland en Nederlanders. Om ook toekomstige generaties kennis te laten nemen van dit culturele erfgoed, werken wij samen met organisaties om dit erfgoed te beheren en behouden.
Spoorwegmuseum en -archief
Spoorwegmuseum
Met steun van NS is Het Spoorwegmuseum in 2005 geheel vernieuwd. Het museum behoort sindsdien tot de toonaangevende musea van Nederland met een levendige collectie dat ons erfgoed prachtig weergeeft. Het verleden wordt letterlijk met het heden verbonden met een dagelijkse pendeltrein tussen Utrecht Centraal en het Maliebaanstation. Op de website van het Spoorwegmuseum vindt u een historisch overzicht van de spoorwegen in Nederland.
Utrechts Archief
NS werkt samen met Het Utrechts Archief voor het behoud van ons erfgoed zodat onze spoorgeschiedenis ook voor toekomstige generaties behouden blijft.
Koninklijke Wachtkamers
NS beheert samen met ProRail de stations in Nederland. 31 stationsgebouwen hebben de status van gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument. Parels zijn de recentelijk gerestaureerde Koninklijke Wachtkamers van Amsterdam, Den Haag HS en Baarn.
Ook onze koninklijke familie maakte in de vorige eeuw gebruik van de mogelijkheden die het spoor bood. Zij beschikten over koninklijke rijtuigen. In de stationsgebouwen van een aantal steden hadden zij een eigen ingang en een aantal zogenaamde koninklijke vertrekken, waar zij verbleven vóór vertrek of om buitenlandse gasten op te wachten. Dit complex van vertrekken noemt men koninklijke wachtkamers.
Wachtkamers in Nederland
Den Haag heeft lange tijd 2 koninklijke wachtkamers gehad: één in station Hollands Spoor en de ander in het station Staatsspoor (het huidige Den Haag Centraal). Het volledige interieur van dit in 1976 gesloopte station, is te bewonderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Andere stations met koninklijke wachtruimtes waren Apeldoorn, Baarn, Vlissingen en Amsterdam. De wachtkamers in Den Haag Hollands Spoor (HS), Baarn en Amsterdam zijn in de afgelopen 10 jaar gerestaureerd.
Digitaal te bezichtigen
De koninklijke wachtkamers zijn lange tijd voor het publiek onzichtbaar geweest. Wij hebben de mogelijkheid gecreëerd om digitaal een kijkje te nemen in deze fraaie sieraden van ons cultureel erfgoed. Via de gratis app ‘koninklijke wachtkamers’ kunt u door middel van 3D filmbeelden de koninklijke paviljoens op station Amsterdam Centraal en Den Haag Hollands Spoor tot in de kleinste details ontdekken. Ook mensen met visuele en of auditieve beperkingen kunnen deze ruimten virtueel beleven.
Wagenwerkplaats Amersfoort
De voormalige Wagenwerkplaats in Amersfoort is een goed voorbeeld van het belang dat NS hecht aan duurzaamheid en behoud van ons cultureel erfgoed. Na de sluiting verwierven de gebouwen op het terrein in Amersfoort de monumentenstatus. Een aantal gebouwen werd gerenoveerd en kreeg in 2010 een nieuwe bestemming. Holland Opera vestigde zich in de Veerensmederij en CliniClowns nam haar intrek in de Wielendraaierij.
Restaurant ‘Perron 4/5 volgens Tollius’
Een ander bijzonder historisch pand staat op het station in Amersfoort: het voormalige perrongebouw op perron 4/5. Deze ruimte heeft de bestemming van een eet- en vergadergelegenheid gekregen: Restaurant ‘Perron 4/5 volgens Tollius’.