3 redenen waarom we niet zonder bomen kunnen
We tippen je regelmatig plekken waar je fijne boswandelingen of fietstochten door de natuur maakt. Heerlijk om tot rust te komen! Deze schitterende locaties bereik je niet alleen makkelijk met de trein; het zijn ook groene plekken vol bomen. Bomen zijn dus belangrijk voor ons. Sterker nog, wist je dat we zelfs niet zonder bomen kunnen? In dit blog delen we drie redenen waarom bomen onmisbaar zijn. En hoe jij kunt bijdragen aan hun impact: door vaste donateur te worden van Trees for All, de organisatie die zich al ruim 25 jaar inzet voor een bosrijke wereld.
1. Bomen verkoelen de aarde
In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extremer weer, zoals hittegolven of langdurige droogte. Dat zijn - helaas - gevolgen van klimaatverandering. Wist je dat bomen een belangrijk middel zijn om hitte en droogte bestrijden? Ze zorgen namelijk voor veel verkoeling. In de schaduw van een dicht bladerdak is het nu eenmaal een stuk koeler dan in de volle zon. Maar bomen verkoelen hun omgeving ook omdat ze water verdampen via hun bladeren. Het bladoppervlak koelt door de verdamping af, waardoor de temperatuur van de directe omgeving ook daalt. Soms scheelt dat wel vijf tot tien graden. Bomen zijn dus hele duurzame airco's.
Daarnaast leveren ze een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van droogte. Als het heeft geregend, zorgen ze ervoor dat de grond langer vochtig blijft en het water minder snel wegstroomt. Hun diepe wortels nemen dan veel regenwater op en houden dit vast. Dat vinden de planten en dieren rondom de bomen ook erg prettig.
2. Bomen zorgen voor meer biodiversiteit
Bomen en struiken geven onze omgeving niet alleen meer kleur en karakter. Ze zorgen ook voor meer biodiversiteit. Simpel gezegd is biodiversiteit de variatie aan leven op aarde. Denk daarbij aan alle verschillende soorten planten, dieren, schimmels, micro-organismen en mensen, en aan de variatie binnen die soorten. Hoe meer variatie, hoe gezonder onze planeet.
Bomen zijn echte biodiversiteits-boosters: ze zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het leefgebied voor veel dieren en planten. Dieren vinden in bomen hun voedsel, een schuilplek of een plek om zich voort te planten. En waar bomen bloeien, groeien vaak ook allerlei planten, mossen en paddenstoelen. Daar komen vervolgens weer meer (verschillende) dieren op af. Zo hangt alles met elkaar samen.
Om de biodiversiteit te herstellen en te vergroten, steunt Trees for All allerlei vergroeningsprojecten in Nederland door bomen te planten. Zo werd in samenwerking met Brabants Landschap een groot boomplantproject opgestart. Het doel? 373.660 bomen en struiken planten, verspreid over de hele provincie. Inmiddels zijn er tijdens dit project al zeker 186.090 bomen geplant in Brabant. Doordat bestaande bossen worden verrijkt en natuurgebieden met elkaar in verbinding komen, wordt de biodiversiteit in Brabant versterkt.
Je kunt de ontwikkelingen en resultaten van dit vergroeningsproject op verschillende locaties in Brabant bekijken. Maak bijvoorbeeld een wandeling door natuurgebied Gijzenrooi bij Eindhoven. Hier zijn al zeker 6.000 bomen en struiken geplant voor meer biodiversiteit. Als je op station Eindhoven een OV-fiets huurt, ben je in 20 minuten in natuurgebied Gijzenrooi.
Benieuwd naar meer vergroeningsprojecten die Trees for All steunt? Ontdek ze hier.
3. Bomen creëren een gezonde leefomgeving
De aarde kan dus niet zonder bomen. Dieren en planten ook niet. Maar ook wij mensen hebben bomen heel hard nodig. Ze creëren namelijk een gezonde leefomgeving voor ons, op meerdere vlakken. Bomen leveren bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan de productie van zuurstof. Niet voor niets worden ze ook wel de groene longen van de aarde genoemd. Bovendien verbeteren bomen de luchtkwaliteit; ze filteren allerlei schadelijke stoffen uit de lucht. En wat dacht je van voedselvoorziening? Niet alleen dieren snoepen van fruit en noten die aan bomen groeien. Ook wij doen dat!
De juiste boom op de juiste plek
Het is duidelijk: onze wereld heeft meer bomen nodig. Maar dan is het wel belangrijk dat de juiste boom op de juiste plek komt. Alleen dan is de impact van bomen zo groot mogelijk. Trees for All houdt daar bij binnen- en buitenlandse boomaanplant- en herbebossingsprojecten rekening mee. Zo worden er per Nederlandse project 15 tot 20 verschillende boom- en struiksoorten geplant. Gevarieerde bossen zijn namelijk beter bestand tegen klimaatverandering en ziektes. Ook belangrijk: de keuze voor zoveel mogelijk inheemse boom- en struiksoorten. Dat zijn bomen en struiken die van nature al jarenlang in een omgeving voorkomen. Onze Nederlandse insecten, dieren en schimmels zijn beter op inheemse bomen en struiken ingespeeld. Bij voorkeur worden bomen ook gekweekt met zaden uit Nederland, afkomstig van bomen die hier al eeuwenlang groeien. Dit creëert een levendige lokale biodiversiteit. Trees for All gebruikt de Nederlandse Rassenlijst Bomen om te bepalen welke bomen en struiken waar worden geplant. Elk project is dus maatwerk.
Word vaste donateur van Trees for All
Van een bosrijke wereld hebben we allemaal profijt. Daarom steunt stichting Trees for All al meer dan 25 jaar duurzame bosprojecten. Dankzij haar donateurs zijn er inmiddels ruim 12 miljoen bomen geplant, zowel in het binnen- als in het buitenland. Wist je dat je ook vaste donateur van Trees for All kunt worden? Al vanaf € 5 per maand wordt er elke maand namens jou een boom geplant.
Doneer je maandelijks twee bomen (€ 10) of meer, dan krijg je een uitnodiging om je eigen bomen te planten tijdens een boomplantdag. Samen met andere groendoeners draag je bij aan een bosrijkere omgeving. Goed voor de aarde, voor de biodiversiteit én voor jou en je medemens.
Maak het verschil; draag een boompje bij en help mee aan een bosrijke omgeving. Word daarom vandaag nog vaste donateur van Trees for All. Zin om bomen te planten of wil je meer informatie? Ga naar treesforall.nl.
Tekst: Jeske van Steen - Insiders
Beeld: Trees for All en Elaine Fleur
Deze content is mede mogelijk gemaakt door Trees for All.
Meer inspiratie voor jouw dagje uit
Bomen planten in de buurt: 3 lokale initiatieven en zo ga je zelf aan de slag
Laat je inspireren en help mee je buurt te vergroenen.