8x wandelroutes door stad en land
Ontdek de schoonheid van Nederland met deze 8 wandelingen door stad en land. Begin de wandeling in het hart van een stad, vanuit een station, en volg onze uitgestippelde routes die je meenemen naar mooie buitengebieden. Ervaar hoe de stedelijke dynamiek overgaat in landelijke rust, en hoe elk pad zijn eigen unieke verhalen en landschappen onthult. Trek je wandelschoenen aan en geniet van de diversiteit die Nederland te bieden heeft.
1. NS-wandeling Valkenburg aan de Geul
Van station Maastricht naar station Valkenburg of Schin op Geul
(13 km of 17 km)
Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, wandel je nu in alle rust via de Groene Loper – een groen lint van voet- en fietspaden – de stad uit. Na een uurtje sta je in de Limburgse heuvels. Via bossen, akkers, een oude mergelgroeve en het idyllische Geuldal bereik je Valkenburg aan de Geul, in 2019 uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar.
- Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
- Bijzonder aan deze wandeling: de Geul en het Geuldal, De Curfsgroeve (een oude mergelgroeve, nu natuurgebied), de gezellige binnenstad van Valkenburg en kastelen in het Geuldal
2. NS-wandeling Vughtse Lunetten
Van station Vught naar Den Bosch
(9 km of 10 km)
Vanaf station Vught loop je naar de voormalige Lunetten en naar Kamp Vught. Een mooi graspad brengt je naar Fort Isabella, onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Vlak voor ’s-Hertogenbosch volg je de stadswallen, maar je kunt ook door het groene Bossche Broek wandelen. Je eindigt in de oude binnenstad van ’s-Hertogenbosch met tal van monumenten, horeca en winkels. Heb je de echte Bossche Bol al eens geproefd?
- Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
- Bijzonder aan deze wandeling: Nationaal Monument Kamp Vught, Fort Isabella en de Bossche Vestingwerken.
3. NS-wandeling Hemelse Berg
Van station Oosterbeek naar Arnhem Centraal
(5 km, 7 km of 16,5 km)
Tussen Oosterbeek en Arnhem ligt een schitterend wandelgebied: de Hemelse Berg. Je komt eerst langs Villa Hartenstein, vroeger het hoofdkwartier van de operatie Market Garden, nu kloppend hart van het Airborne Museum. Daarna volgt de Hemelse Berg met prachtige beek, de Engelse huizen in Heveadorp, landgoed Duno en de Westerbouwing met uitzicht over de rivier. Bij het kerkje van Oosterbeek ga je de uiterwaarden in. Tot slot landgoed Mariëndaal.Tijd over? Bezoek dan het centrum van Arnhem.
- Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
- Bijzonder aan deze wandeling: landgoederen, uiterwaarden en rivier, hoogteverschillen en groene stad Arnhem.
4. NS-wandeling Heiligenbergerbeek
Via het Valleikanaal naar station Amersfoort
(14 km of 17 km)
Begin de route over het dijkpad langs het Valleikanaal met weids uitzicht over de Gelderse Vallei. Eenmaal bij de Heiligenbergerbeek loop je door een kleinschaliger landschap, waarin houtwallen, knotwilgen en boerderijen als decorstukken over de weilanden zijn verspreid. Daarnaast passeer je enkele landgoederen, waaronder De Boom en Den Treek. In het landgoed Den Treek-Henschoten met het natuurgebied Langeveen, kun je genieten van een stukje Utrechtse Heuvelrug waar bossen, heidevelden en een enkel stukje stuifzand elkaar afwisselen. Als je eenmaal de stadsgrenzen van Amersfoort bent genaderd, voert de Heiligenbergerbeek je de goed bewaarde historische stad in.
- Honden toegestaan? Nee. Bekijk het alternatief op de kaart. Houdt rekening met een aantal overstappen.
- Bijzonder aan deze wandeling: Valleikanaal, voormalige spoorlijn (Amersfoort naar Kesteren) en Heiligenbergerbeek.
5. NS-wandeling Schiedam Jeneverstad
Van station Delft Campus via Schiedam naar Rotterdam
(8 km, 13 km of 19 km)
Parken, weilanden, sloten en kanalen overheersen de eerste helft van deze route. Terwijl je midden in het Groene Hart bent! Maar in Schiedam stort je je in het stadsgedruis. Wist je dat Schiedam stad van de jenever is? De route staat hier bol van de alcohol! Via de havens en een oude spoorlijn loop je naar het centrum van Rotterdam.
- Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
- Bijzonder aan deze wandeling: tegenstelling landelijk groen – stedelijk gebied, Jeneverstad Schiedam, Merwehaven met tot ateliers omgebouwde koelpakhuizen.
6. NS-wandeling Drentsche Aa
Rondwandeling vanaf station Assen
(10 km of 15 km)
Alles wat Drenthe zo bijzonder maakt, is in deze NS-wandeling verweven. Als je de bebouwing van Assen achter je hebt gelaten, is het vakantiegevoel er helemaal. Weilanden omzoomd door bossages, een beekje (in Drenthe heet dat diepje) en er tussendoor slingert een prachtig wandelpad. Mooie Drentse boerderijen in Deurze. In Rolde is het tussen de middag goed toeven op de Brink of bij een van de horecagelegenheden. Iets verderop het prachtige gebied Kampsheide met jeneverbesstruiken, een prachtig ven, heide en moeras. En over houten vlonders loop je vervolgens door het Drentsche Aa-gebied.
- Honden toegestaan? Nee. Honden zijn niet toegestaan in Kampsheide. Zie de routebeschrijving voor een alternatief.
- Bijzonder aan deze wandeling: hunebedden en Drentse boerderijen, Kampsheide, Drentsche Aa, Rolde en Assen.
7. NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever
Van station Brummen naar station Zutphen
(14 km of 17,5 km)
Vanaf het station wandel je eerst door het kleine Brummen, met monumentale panden en gezellige terrassen. Kort daarna liggen de uiterwaarden van de IJssel al aan je voeten. Terwijl je de oude dijk van zuid naar noord volgt, kun je genieten van weidse uitzichten. Omdat de route zo afwisselend is, besef je amper dat de ondergrond verhard is. Wil je ook graag onverhard lopen? Dan kun je de route halverwege uitbreiden met een Laarzenpad. Dwars door een natuurgebied, waar de uiterwaarden op hun mooist zijn! Aan het eind van de route loop je 2 km door de uiterwaarden (bij hoogwater is er een alternatieve route). Tot slot bereik je het historische Zutphen, waar je tijd te kort komt.
- Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan, maar verboden op het Laarzenpad.
- Toegankelijkheid: tijdens het broedseizoen (15 maart - circa 15 juli) is het Laarzenpad niet toegankelijk.
- Bijzonder aan deze wandeling: start in het knusse Brummen, landelijke uiterwaarden, natuurgebied Cortenoever en nabijheid van de IJssel.
8. NS-wandeling Sint Pietersberg
Rondwandeling vanaf station Maastricht
(9 km of 14 km)
Van station Maastricht loop je over de Sint Servaasbrug zo het oude centrum van Maastricht in. Wandel verder langs Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' Basiliek en de Bisschopsmolen, een oude watermolen. Vervolgens klim je omhoog naar Fort Sint Pieter en de Sint-Pietersberg. In Kanne of bij kasteel Neercanne kun je even uitrusten voor de tweede helft van de route. Het riviertje De Jeker is de rode draad terug naar Maastricht. Langs de stadsmuren van Maastricht kom je weer bij het oude centrum. Maar niet te snel, want het zicht vanaf de stadswallen en ook de Helpoort zijn zeer de moeite waard.
- Honden toegestaan? Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.
- Bijzonder aan deze wandeling: Fort Sint-Pieter, de Sint-Pietersberg, Kasteel Neercanne, centrum Maastricht.
Geïnspireerd om op pad te gaan?
Meer inspiratie voor jouw dagje uit
6x mooiste wandelingen langs de kust
Een wandeling langs de Nederlandse kust is ideaal als je op zoek bent naar een actief dagje uit in de natuur.
3x routes met adembenemend uitzicht
Geniet van vergezichten in Overijssel, Utrecht en de Achterhoek.