11x kunst in de buitenlucht
Van kleurrijke muurschilderingen tot idyllische beeldentuinen en street art door heel Nederland vind je kunstwerken in de buitenlucht. Ontdek onze favorieten wandelroutes, tuinen en buitententoonstellingen op een rij.
1. Rijksmuseumtuinen, Amsterdam
De tuinen van het Rijksmuseum zijn de perfecte spot om even te ontsnappen aan de stadse drukte. Een paar keer per jaar zijn hier grote beeldhouwwerken te zien van wereldberoemde kunstenaars als Louise Bourgeois en Barbara Hepworth. Loop een rondje om alles goed te bekijken en geniet hier van de natuur op z’n mooist. Plof na afloop met een koffietje van de kiosk neer bij de fontein.
Vanaf station Amsterdam Centraal 4 minuten met de metro of 11 minuten met de OV-fiets.
Museumstraat, Amsterdam, rijksmuseum.nl
2. Beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe
De tuin van Kasteel het Nijenhuis is ruim 4,5 hectare en je vindt er maar liefst honderd beelden en sculpturen. Hier worden de siertuinen afgewisseld met bossen. Tussen de bomen en op de gazons zijn sculpturen te zien van bijvoorbeeld de bekende Nederlandse Karel Appel tot de Poolse Igor Mitoraj. Vooral de stenen reus is indrukwekkend. Het 14e-eeuwse kasteel, dat tot 1984 bewoond werd door Dirk Hannema, oud-directeur van het Boijmans van Beuningen en Museum de Fundatie, is eveneens een bezoek waard.
Vanaf station Heino 19 minuten lopen.
’t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe, museumdefundatie.nl
3. De Mix Fototentoonstelling Bnadem, Gouda
Vanaf 17 april is de fototentoonstelling Bnadem te bewonderen op station Gouda, met fotografie van Robert de Hartogh (1942-2022) en Khalid Amakran (1991). De Hartogh legde in de jaren zeventig de eerste Marokkaanse gastarbeiders vast in de Goudse fabrieken en pensions. Amakran, zelf zoon van een arbeidsmigrant, maakte een serie nieuw werk met de historische foto’s van De Hartogh als uitgangspunt.
Bnadem is de Zuid-Hollandse editie in een serie tentoonstellingen van de Mix Nederland, een initiatief van Stichting Beeldmix samen met Museum Gouda, NS en ProRail. Bij iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.
Van 17 april t/m 18 juni 2023, Station Gouda, demixfotoprojecten.nl
4. Rondje muurschilderingen Tymon de Laat, Rotterdam
Stap op de OV-fiets en ontdek de kleurrijke muurschilderingen van de Rotterdamse Tymon de Laat door de hele stad. In elk werk staat een verhaal centraal. Een mooi voorbeeld is ‘Love Birds’ in de Boomgaardsstraat: een ekster met een ring in zijn mond en de tekst ‘Sam will you marry me?’ Op deze plek vroeg de Laat zijn vriendin ten huwelijk. Een andere favoriet is ‘Madre Tierra’, oftewel Moeder Aarde. De boodschap: wees liever voor elkaar.
De muurschilderingen zijn verspreid over Rotterdam. Vanaf station Rotterdam Centraal is het 22 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets naar ‘Madre Tierra’. Dit is een route langs zijn werken.
Meer over Tymon via @tymondelaat
5. Beeldentuin Singer Laren, Laren
Eén van de mooiste tuinen vind je bij museum het Singer Laren. Deze groene oase is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf, die ook het ontwerp voor de tuinen van Museum Voorlinden maakte. Op deze plek in Laren staan beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars, waarbij natuur en cultuur centraal staan. Tussen het bewonderen door ontdek je bijzondere planten en bloemen. Extra leuk: tot en met 27 oktober 2022 geeft Oudolf zelf rondleidingen.
Vanaf station Naarden-Bussum 27 minuten met de bus of 20 minuten met de OV-fiets.
Oude Drift 1, Laren, singerlaren.nl
6. KinderMuseumbos, Almere
Ben je op zoek naar een uitje voor het hele gezin? Dan is het Museumbos in het Almeerse Cirkelbos een aanrader. Hier kunnen kinderen lekker rondrennen in zes enorme landschapswerken, van het ‘Labyrint’ tot ‘Vlierbomenbloemsembessenbos (naar de naam van kunstenaar Bastiaan Vlierboom). Een bezoek is een plezier voor iedereen die van spelen, kunst en de natuur houdt. Bij bezoekerscentrum Almeerderhout kun je een doeboek met speelopdrachten kopen. Leuk voor de terugweg: IJssalon Mariola.
Vanaf station Almere Centrum 14 minuten met de bus plus 7 minuten lopen of 21 minuten met de OV-fiets naar de Kemphaanweg 4 voor het bezoekerscentrum.
Kemphaanweg 4, Almere, museumbos.nl
7. Beeldentuin Museum Arnhem, Arnhem
De blikvanger van deze beeldentuin is de Mickey Mouse alias ‘zonnevriend’, van 3,5 meter hoog. Dwaal verder over de kronkelige paden van de oude stuwwal en je komt langs tientallen andere indrukwekkende beelden. Van de ‘Borstentros’ van Maria Roosen tot het ontroerende oorlogsbeeld ‘The Warrior’ van Henry Moore. Ook kun je hier picknicken, een potje tafeltennis spelen en genieten van het uitzicht. Vergeet niet het onlangs vernieuwde Museum Arnhem te bezoeken.
Vanaf station Arnhem Centraal 8 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.
Utrechtseweg 87, Arnhem, museumarnhem.nl
8. Kunstwerken bij RAUM, Utrecht
Het Berlijnplein is de creatieve broedplaats van Utrecht. Hier huist theatergezelschap de Jonge Honden, Wijkrestaurant Venster én Stadslab RAUM. Hier zijn zowel binnen als buiten regelmatig leuke exposities, workshops en activiteiten. Verspreid over het grasveld en de zandvlakte staan kleurrijke sculpturen. Plof neer bij een picknicktafel en neem de tijd om ze te bewonderen. De alternatieve en ontspannen sfeer maakt dit een fijne plek om te relaxen.
Vanaf station Utrecht Leidsche Rijn 21 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.
Vanaf station Utrecht Centraal 19 minuten met de bus plus lopen of
15 minuten met de OV-fiets.
Berlijnplein 520, Utrecht, raumutrecht.nl
9. Miniature People, Leeuwarden
Vanaf 2016 ontdek je in heel Leeuwarden kleine poppetjes die dagelijkse taferelen en beroepen uitbeelden. De bedenker achter dit kunstproject is Leeuwarder Michel Tilma. Na een revalidatieperiode vond hij zijn geluk in fotografie en begon hij, geïnspireerd op kunstenaar Slinkachu, met dit miniatuurproject. Inmiddels kun je een complete route door de stad volgen. Pauzeer onderweg bij de Italiaanse ijssalon La Venezia en koffiespot Barrevoets.
Door heel Leeuwarden, miniaturepeopleleeuwarden.nl en via Google Maps.
10. De Kathedraal, Apeldoorn
Laat je niet verwarren door de naam ‘De Kathedraal’. In de bossen van Kroondomein het Loo vind je geen kerk, wel staan er veertig bronzen boomstronken. Samen vormen zij de plattegrond van de Notre-Dame in Reims. Dat geeft een magische sfeer. Het ontwerp is van de conceptuele kunstenaar Marinus Boezem, die ook bekend staat vanwege ‘De Groene Kathedraal’ in Almere (ook een bezoek waard trouwens). Leuk feitje: ‘De Kathedraal’ is een geschenk van prinses Beatrix.
Vanaf station Apeldoorn 19 minuten met de bus plus 9 minuten lopen of 16 minuten met de OV-fiets (naar Kroondomein het Loo).
Kroondomein het Loo, kruispunt Wieselsweg-Elspetergrindweg, Apeldoorn, kroondomeinhetloo.nl
11. Magische muurgedichten, Leiden
Wist je dat je op meer dan 120 gevels door de stad prachtige muurgedichten vindt? Met acht routes wandel je langs deze Leidse kunstschatten. Elke wandelroute is ingestoken op een thema. Zo heb je de wandelroutes 'Vreemde schriften', 'Voor 1880' en 'Natuur'. Ontdek Leiden met de magische muurgedichten.
De routes bevinden zich door heel Leiden. Zes wandelingen starten op enkele minuten lopen van station Leiden Centraal, muurgedichten.nl
Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: ANP, Jelmer de Haas, Mariska Kerpel, Neeltje Kleijn, Almere City Marketing, Dingena Mol, Shutterstock, Peter Tijhuis, Rob Voss.
Meer inspiratie voor jouw dagje uit
8x bijzondere Nederlandse musea
Musea in de categorie ‘net even anders’.
Culturele en kunst activiteiten
De leukste tips op een rij van moderne kunst, klassieke werken en events.
Groepsticket Daluren
Reis voordelig met een groep vanaf 2 personen. Geldig tijdens daluren.
vanaf € 7,60 p.p.