Stationsontwikkelingen
NS Stations is het organisatieonderdeel van NS dat zich bezig houdt met het beheren, exploiteren en ontwikkelen van ruim 400 stations en stationsgebieden in Nederland in nauwe samenwerking met partners.
NS stations
Stations zijn voor reizigers een cruciale schakel in de reis van deur tot deur. Onze inspanningen zijn er op gericht om de reis van en naar het station en het verblijf op het station zo prettig mogelijk te maken. Met onder andere een divers aanbod aan winkels en voorzieningen op het station, willen we inspelen op de behoefte van de reiziger. Ons streven is om van reistijd zo veel mogelijk eigen tijd te maken.
NS Stations exploiteert, ontwikkelt en beheert ruim 400 stations in Nederland. Schoonmaak, onderhoud en veiligheid zijn hierbij belangrijke thema's, net als de optimale balans tussen de looproutes, service en voorzieningen rond en op het station. Het station is een plek waar meer te halen is dan de trein.
Verbouwing grote stations
De komst van de Hogesnelheidslijn (HSL) was een aanleiding om een aantal stations waar de HSL stopt een kwaliteitsimpuls te geven. Het Rijk heeft daarom destijds besloten tot de verbouwing van Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Amsterdam-Zuid. Omdat deze stations van belang zijn voor heel Nederland, heeft het Rijk ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in deze projecten.
Meer reizigers, grotere stations
Ook de stijging van het aantal reizigers was een reden om fors te investeren in nieuwe stations in Nederland, om grote hoeveelheden reizigers te kunnen ontvangen. Daarnaast is de behoefte van de reiziger veranderd. De reiziger wil graag prettig en comfortabel verblijven op het station en een gevarieerd en uitgebreid aanbod aan services en winkels speelt in op die behoefte. Ook de aansluiting op andere vormen van (openbaar) vervoer op de stations wordt steeds belangrijker.
De overheid heeft ook geïnvesteerd in de verbouwing van een groot aantal andere stations in Nederland zoals Amsterdam Centraal, Delft, Eindhoven Centraal, Tilburg, Zwolle, Alkmaar, Almaar Noord, Heerlen, Groningen, Assen en Ede-Wageningen. ProRail is de opdrachtgever van de verbouwingen van de grote stations namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vaak ook namens de betreffende gemeente of provincie waar het station zich bevindt. NS Stations en ProRail zijn als eigenaar van de stations nauw betrokken bij de herontwikkeling van de stations.
Wil je meer weten over de stations die in verbouwing zijn? Kijk dan op de website van NS Stations.
Retail en horeca op stations
NS Stations heeft Kiosk, Julia’s, AH to go en StationsHuiskamers als eigen winkels op de stations. Ons aanbod stemmen wij optimaal af op mensen die onderweg zijn.
In het verleden waren er bijna geen marktpartijen die op het station wilden ondernemen, inmiddels zijn er veel grote en kleine marktpartijen die de ervaring, kennis en omvang hebben om retail te exploiteren op stations. Dat biedt de mogelijkheid om delen van de exploitatie en aan andere partijen over te laten.
Ook is er op het station ruimte voor lokale huurders zoals een bloemenwinkel, een horeca-ondernemer of huurders die een winkelformule in eigen beheer hebben zoals Leonidas of Döner Company. Hiermee creëert NS Stations een gevarieerd winkelaanbod dat aansluit op de wensen van reizigers.
De winkels geven het station een gevoel van veiligheid en comfort, gemak en zekerheid in een hectische omgeving en brengen sfeer en vermaak.
Beheer cultureel erfgoed
NS is eigenaar van een groot aantal historische panden: van stationsgebouwen, seinhuizen en industriële werkplaatsen tot perrongebouwen en watertorens. Wij zien dit erfgoed als een kans om aantrekkelijke stationsgebieden te creëren.
Een historisch pand is vaak een belangrijke sfeerbepaler. Wij stemmen de ontwikkeling van het gebied daarom af op de herontwikkelingsmogelijkheden van het erfgoed. We maken van het pand de icoon van het gebied en kunnen dit, soms in een nieuwe functie, weer voor vele jaren gebruiken.