Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Individuele tegemoetkoming

Eind november 2018 hebben de heer Salo Muller (overlevende van de Holocaust) en president-directeur Van Boxtel van NS gezamenlijk besloten een commissie in te stellen om zich te buigen over de vraag op welke wijze een individuele tegemoetkoming kan worden vormgegeven aan overlevenden en directe nabestaanden van diegenen die door de NS zijn vervoerd, met het oogmerk om naar concentratie- of vernietigingskampen te worden getransporteerd.


Tegemoetkoming

Salo Muller is sinds 2016 in gesprek met NS over een mogelijke tegemoetkoming voor de slachtoffers van de transporten. Muller overleefde de Holocaust, maar verloor zijn ouders. Zij zijn door de nazi’s vermoord in Auschwitz.

Commissie

In januari 2019 is de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS ingesteld. Ook werd de Stichting Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS opgericht.

De onafhankelijke Commissie heeft zich gebogen over de vraag op welke wijze een individuele tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven. En over de daadwerkelijke uitvoering van de regeling.

De Commissie is gevormd door de bestuursleden van de Stichting: Job Cohen, Lilian Gonçalves – Ho Kang You, Ellen van der Waerden en Eva van Ingen.

De Commissie heeft op 26 juni 2019 haar advies aan NS aangeboden. Het advies over de individuele tegemoetkoming heeft NS overgenomen.

Joden, Roma en Sinti

Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de Duitse bezetter door NS per spoor naar Westerbork, Vught of Amersfoort of naar andere locaties in Nederland zijn vervoerd, met het oogmerk om naar concentratie- of vernietigingskampen te worden vervoerd - met het doel hen als bevolkingsgroep uit te roeien - komen in aanmerking voor een individuele, financiële tegemoetkoming.

Bij hun overlijden geldt dit ook voor directe nabestaanden.

Stand van zaken individuele tegemoetkoming

Per 4 augustus 2020 zijn er 7645 aanvragen voor de individuele tegemoetkoming ingediend. Hiervan zijn 6700 aanvragen beoordeeld. Daarvan werden meer dan 5000 aanvragen toegekend en 1250 aanvragen afgewezen. Nog niet alle aanvragen zijn beoordeeld. Op 5 augustus was er ongeveer 40 miljoen euro aan individuele tegemoetkomingen uitgekeerd.

Het is sinds 5 augustus 2020 niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.