Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Hulpmiddelen

Reis je met een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets? Dan mag deze mee in de trein. Deze moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zodat we jou en je hulpmiddel veilig kunnen vervoeren. Ook een hulphond mag onder voorwaarden gratis mee in de trein. Welke voorwaarden dat zijn, lees je op deze pagina.


Een rolstoel of scootmobiel in de trein

We vervoeren jou en je hulpmiddel graag zo veilig en comfortabel mogelijk. Daarom zijn er voorwaarden aan de omvang en het gewicht van je hulpmiddel:  

  • Maximaal 150 cm lang, 70 cm breed en 137,5 cm hoog (inclusief gebruiker en bagage)  
  • Maximaal 200 kg voor hulpmiddelen die door een assistentieverlener geduwd moeten worden (inclusief gebruiker)  
  • Maximaal 300 kg voor hulpmiddelen die niet geduwd hoeven worden (inclusief gebruiker)  

Daarnaast moet je zelf je elektrische rolstoel of scootmobiel de trein in en uit kunnen rijden, en zelf je bagage mee kunnen nemen. Een verbrandingsmotor is in de trein niet toegestaan in verband met de veiligheid. 

Er is een maximum aantal plaatsen voor reizigers die gebruikmaken van een hulpmiddel in de trein. Het kan daardoor gebeuren dat je een trein eerder of later moet nemen.

Een aangepaste driewieler of loopfiets in de trein

Reis je met een aangepaste loopfiets of driewieler? Dan mag je deze zonder bijzondere vergunning gratis meenemen in de trein, ook in de spits. Als je gebruik wilt maken van de verrijdbare brug of oprijplaat, mag je fiets niet breder zijn dan 70 cm (buitenmaten inclusief bagage).

Een (elektrische) fiets, ligfiets, tandem of Segway in de trein

Als je op grond van een beperking gebruik maakt van een (elektrische) fiets, ligfiets, tandem of Segway, dan mag je deze gratis meenemen in de trein. Dat mag de hele dag, dus ook in de spits. Wel gelden de volgende eisen: 

  • Bevestig een mindervaliden-sticker zichtbaar op jouw fiets of Segway. Deze mindervaliden-sticker is vrij verkrijgbaar via internet en diverse winkels.  
  • Zorg ervoor dat je een document (bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart, WMO vervoerpas (Regiotaxi), Valys-pas of OV-Begeleiderskaart) kunt tonen, waaruit blijkt dat voor jou de fiets of Segway een noodzakelijk hulpmiddel is.  
  • Wil je gebruikmaken van de verrijdbare brug, dan moet je vooraf assistentieverlening aanvragen. Je fiets mag niet breder zijn dan 70 cm (buitenmaten inclusief bagage). Jij en je (elektrische) fiets, ligfiets, tandem of Segway mogen samen niet meer wegen dan 300 kg.

Reizen met een hulphond

Reis je met een duidelijk herkenbare hulphond, al dan niet een hulphond in opleiding? Dan mag je hond gratis mee in de trein, mits voorzien van een tuigje, dekje of beugel met logo van een hulphond-organisatie. Je hebt in dat geval geen treinkaartje Dagkaart Hond nodig.