Mysterieuze NS-podcast 'Het spoor bijster'
Een geheimzinnig boekje, een oud-conducteur en twee kibbelende studenten: in de NS-podcast ‘Het spoor bijster’ gaan Naomi en medestudent Olaf met de trein op avontuur door Nederland. Ze vinden een boekje met mysterieuze aanwijzingen en doorkruizen het hele land op zoek naar een schat. Onderweg ontmoeten ze onder meer een boze gids, maken ze ruzie over hun schoolopdracht en is er bijna sprake van een huwelijksaanzoek. En wie is toch die rare man op Utrecht Centraal? Na het luisteren van ‘Het spoor bijster’ loopt niemand meer achteloos over Amsterdam Centraal of Groningen Hoofdstation. De podcast is ideaal luistervermaak voor onderweg!
Treinreizen lenen zich bij uitstek om naar podcasts te luisteren. Of je nu tien minuten in een Sprinter zit of een uur in een Intercity: er is altijd wel een podcast waarmee je je onderweg kunt vermaken. Oortjes in en gaan. Daar zit ook een andere kant aan, zoals de podcast laat horen: er gaat natuurlijk niets boven echt menselijk contact. In het bijzonder gaat 'Het spoor bijster' in op contact maken met mensen met dementie. Hoewel het vaak lastig is om te begrijpen wat er aan de hand is, laten de hoofdpersonen uit het verhaal zien dat het wel degelijk mogelijk is om contact te maken met iemand met dementie. Sterker: de jonge generatie wordt meegezogen in de warme herinneringen en liefdevolle relatie van een man met dementie en zijn partner.
Als een van de eerste organisaties in Nederland heeft NS een verhalende podcast laten produceren met het eigen bedrijf als decor. Onze treinen en stations vormen een natuurlijk podium voor bijzondere ontmoetingen, vergeten mysteries en teruggevonden herinneringen. De podcast is voor NS een experiment, een nieuwe manier om te laten zien hoe leuk en avontuurlijk het reizen met de trein kan zijn.
Met 'Het spoor bijster' richt NS zich op jongeren van 12-18 jaar. Deze leeftijdsgroep gaat voor het eerst alleen op pad om de wereld te ontdekken, met de trein als logisch vervoermiddel. Met onder meer de Jongeren Dagkaart (€ 7,95) maken we treinreizen voor tieners aantrekkelijk. Daarnaast omarmt deze leeftijdsgroep weer de kracht van verhalen, de young-adultboeken zijn niet aan te slepen, en neemt hun belangstelling voor podcasts toe. Voor deze nieuwe manier zijn we ook met een nieuwe maker in zee gegaan: scenarioschrijfster Janna Grosfeld studeerde nog maar in 2021 af aan de Filmacademie in Amsterdam. De stemmen zijn van zowel professionele acteurs als amateurs en NS’ers.