Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x wandelen langs verborgen hofjes

Wil je een Nederlandse stad op een andere manier leren kennen? Zoek dan de stilte op in deze historische hofjes en geniet na afloop bij nabijgelegen koffie- en lunchzaken.


1. Begijnhof, Amsterdam

Verscholen achter de Kalverstraat vind je het rustieke Begijnhof, het enige hofje dat nog dateert uit de middeleeuwen. Een deel van de huizen hier is gebouwd in gotische stijl. Op de twee bleekvelden werd vroeger linnen gebleekt. Of bezoek de barokke kapel. Loop door naar de Taksteeg, een zijsteeg van de Kalverstraat, voor het knusse Gartine (https://www.gartine.nl). Hier kun je terecht voor een heerlijk biologisch ontbijt, lunch of high tea.

Vanaf station Amsterdam Centraal 3 minuten met de metro, 15 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Open dagelijks van 09.30 tot 18.00 uur, Begijnhof 1, Amsterdam, begijnhofkapelamsterdam.nl

2. Hofje van Bakenes, Haarlem

Voor het oudste hofje van ons land ga je naar Haarlem. De Bakenesserkamer – alias het Hofje van Bakenes – dateert uit 1395 en is bedacht door de rijke stadsbestuurder Dirk van Bakenes. Zijn doel: alleenstaande en oudere vrouwen onderdak verlenen. Hiervoor betaalden ze eenmalig 100 gulden. Het historische karakter zie je terug aan de gevelsteen bij de ingang en de oude waterpomp. Op de Bakenessergracht geniet je in diezelfde rust van het schilderachtige zicht op het water en de grachtenhuizen.

Vanaf station Haarlem 12 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Open dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur (behalve op zondag), Wijde Appelaarsteeg 11F, Haarlem, vriendenvandebakenes.nl

3. Pandhof, Utrecht

Zeg je Utrecht, dan zeg je de Dom. Maar lang niet iedereen weet dat daar een schitterende kloostertuin bij hoort. Tussen de kerktoren en het Academiegebouw is een idyllisch plekje verborgen. Bloeiende bloemen, een geurende kruidentuin en fontein met daaromheen sierlijke gotische poorten. Het is niet voor niets dat hier veel huwelijksaanzoeken worden gedaan. Scoor vooraf koffie en lekkers bij vegan bakker KLUTS.

Vanaf station Utrecht Centraal 11 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Open dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur, Pandhof (tussen de Dom en het Academiegebouw van Universiteit Utrecht), Heidelberglaan 8, uu.nl

4. Jean Pesijnhofje, Leiden

Ben je op zoek naar een hofje met een bijzonder verhaal? Dan is het zeventiende- eeuwse Jean Pesijnhofje – vernoemd naar de bedenker die ooit vluchtte uit Lille – een aanrader. In de proveniershuizen aan dit intieme hofje woonden vroeger Engelse geloofsvluchtelingen, vandaar de bijnaam ‘De Engelse Poort’. Daarna gaf Jeans weduwe de huizen aan bejaarde leden van de Waalse Hervormde Kerk. Strijk neer op een stoel, bewonder de magnoliaboom, zonnewijzer en huizen vol historie. Tip voor appeltaart: Madame Marie, gelegen in een zeventiende-eeuws pand.

Vanaf station Leiden Centraal 14 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Altijd open, Kloksteeg 21, Leiden, visitleiden.nl

5. Luthers Hofje, Arnhem

In de Arnhemse wijk Klarendal ligt het Luthers Hofje, vernoemd naar filosoof Maarten Luther. Het hofje is rond 1860 gesticht door de Lutherse Kerk. Nu zoek je er de stilte op en bekijk je er de dertien overgebleven woningen, waar vroeger bejaarden woonden. Verderop, in de voormalige kerk, huist inmiddels het restaurant en hotel Bizar Bazar (https://bizar-bazar.com). Trek gekregen van het wandelen? Om de hoek, aan de Sonsbeeksingel, zit de gezellige lunchplek Caspar.

Vanaf station Arnhem 15 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Ingang bij de Hommelseweg ter hoogte van nummer 15, Arnhem

6. Hofje van Nieuwkoop, Den Haag

Rijksmonument Hofje van Nieuwkoop is een van de grootste en meest charmante hofjes van Nederland. Zo bekijk je er 62 prachtige huisjes met rode luiken. In het midden van de idyllische tuin staat een waterpomp uit de achttiende eeuw. De hoofdingang vind je aan de Prinsegracht, tegenover de Regentenkamer, ook bekend als Het Speelhuys. Wist je dat kunstenaars hier destijds een eigen atelier hadden?

Let op: alleen te bezoeken via de hofjeswandeling van het Gilde Den Haag, gildedenhaag.nl

Vanaf station Den Haag Centraal 13 minuten met de tram, 21 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Warmoezierstraat 44, Den Haag, hofjevannieuwkoop.nl

7. Wildemanshofje, Alkmaar

Alleen al het beeld van een ‘Wildeman’ in een nis boven de ingang van het Wildemanshofje is fascinerend om te zien. Zodra je naar binnen gaat, loop je recht op een vergelijkbaar ‘Hercules’-beeld af. Het verwijst naar de rijke handelaar Gerrit Florisz Wildeman. In zijn testament eiste hij voor Alkmaar een hofje geïnspireerd op het Meermansburg in Leiden; met een symmetrische tuin vol lindenbomen. Opvallend: net als in de achttiende eeuw wonen hier nog steeds uitsluitend vrouwen.

Vanaf station Alkmaar 14 minuten met de bus, 20 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur, Oudegracht 45, Alkmaar, hofjesberaad.nl

8. Hofje van Pauw, Delft

Wil je een van de vier overgebleven hofjes van Delft zien? Wandel dan naar de Paardenmarkt. Het Hofje van Pauw werd in 1707 gebouwd op verzoek van Elisabeth, de dochter van de Delftse burgemeester Jacob Pauw. Oorspronkelijk waren de huizen bedoeld voor arme families, tegenwoordig wonen er mensen met een verstandelijke beperking. Loop door de dubbele poort en het is net alsof je in de koninklijke tuin van Paleis het Loo bent. Toe aan lunch? Plof dan neer bij HANNO voor een wereldse maaltijd.

Vanaf station Delft 4 minuten met de bus plus 7 minuten lopen, 18 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Open van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op maandag van 09.00 tot 22.00 uur (in het weekend gesloten), Paardenmarkt 54-62, Delft

9. Arend Maartenshof, Dordrecht

In dezelfde straat als het Dordrechts Museum ligt een hofje uit 1625. Loop door de monumentale renaissancepoort en je komt terecht in een schitterende groene omgeving. Een oude waterput, platanen, bloemen en de rijen ‘armenhuisjes’ die om het hofje liggen: hier valt veel moois te zien. De vermogende oprichter Arend Maartenszoon probeerde zijn positie te verbeteren door deze huisjes te geven aan arme vrouwen en weduwen van soldaten. In de huizen wonen nog steeds mensen, en niet meer alleen vrouwen. Rechts van de ingang bevindt zich de indrukwekkende regentenkamer (open op zaterdag). Haal voor onderweg een broodje bij Boer’n Bontje.

Vanaf station Dordrecht 11 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Open van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur (op zondag gesloten), ingang bij de Museumstraat 56, Dordrecht, indordrecht.nl

10. Sint-Pietershof, Hoorn

Van een klooster tot oefenlokaal van de schutterij tot een oud mannen- en vrouwenhuis: het Sint-Pietershof kent een rijke historie. Tegenwoordig wonen hier ouderen. Let op: deze plek is alleen toegankelijk tijdens speciale evenementen zoals de Open Tuinendagen en Place du Tertre. Een rondleiding door de prachtige hoftuin én het gebouw (je kunt de regenten- en stijlkamer bewonderen) is mogelijk op aanvraag. Zet je groene wandeling voort en trakteer jezelf na afloop op een lunch van De Tuynkamer.

Vanaf station Hoorn 5 minuten lopen.

Let op: alleen open op speciale dagen of op aanvraag, Dal 9, Hoorn, sintpietershof.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.
Beeld: ANP, Berlinda van Dam, Indebuurt Leiden, Shutterstock.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

8x bijzondere stadswandelingen in Nederland

Bijzondere stadswandelingen langs winkels, hofjes, kunst en buurtbewoners.

Wandelen door de jeugd van Rembrandt

Volg de voetsporen van een van Nederlands bekendste schilders.

Wandelroutes in Nederland

Ontdek de mooiste wandelroutes door stad en natuur.

De hofjes van Leiden

Maak een wandeling langs de idyllische hofjes van Leiden.

Stadswandeling Amersfoort

Loop langs de prachtige gevels van de Muurhuizen in de historische binnenstad.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail