Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

9x bijzondere nieuwe musea

Het Rijksmuseum, Van Gogh en Centraal Museum kennen we allemaal, maar wist je dat er recent veel mooie nieuwe musea zijn bijgekomen? Op een rij onze favorieten met voor elk wat wils: historie, cultuur, muziek én Rembrandt.


1. Huis Barnaart, Haarlem

In het centrum van Haarlem ligt een prachtig herenhuis dat sinds 2021 open is voor publiek. Voorheen woonde hier Willem Philip Barnaart, één van de rijkste koopmannen van de stad. Zijn rijkdom zie je terug aan de chique Empirestijl. Dat betekent eindeloos dwalen langs kamers met palmetten (gestileerde palmbladeren), marmeren schouwen, gedrapeerde gordijnen, stoelen in pastelkleuren, wanden met mythologische schilderingen, kroonluchters en veel gouden details. Wist je dat Lodewijk Napoleon (het broertje van) ooit dineerde in de eetzaal? Op het tafelkleed lees je wat de kok des huizes serveerde. Bijzonder! Hier mag je alles aanraken en kun je zelfs plaatsnemen op de fauteuils en een spelletje spelen. Voor even begeef je je in een koninklijk sprookje.

Vanaf station Haarlem 5 minuten lopen.

Nieuwe Gracht 7, Haarlem, hendrickdekeyser.nl

2. Rembrandts Amsterdam Experience, Amsterdam

Ben je benieuwd hoe de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn vroeger leefde én heb je het Rembrandthuis al gezien? Stap dan in een fascinerende wereld bij de Rembrandts Amsterdam Experience. Hier beleef je, tijdens een show van 25 minuten, met eigen ogen het leven van de schilder van ‘De Nachtwacht’. In zijn nagebootste atelier zie je videoprojecties in 5D, inclusief muziek en geursensatie. Bij binnenkomst krijg je een 17e-eeuwse wandelkaart van Amsterdam die je leidt langs bekende plekken die een rol speelden in Rembrandts leven.

Vanaf station Amsterdam Centraal 14 minuten met de tram of 10 minuten met de OV-fiets.

Weteringschans 2, Amsterdam, rembrandtsamsterdam.com

3. Kamp Amersfoort, Amersfoort

In het 1100m2 grote ondergrondse museum Kamp Amersfoort bewandel je dezelfde paden als de 47.000 gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit concentratiekamp zaten. Het is zowel van de binnen- als buitenkant akelig indrukwekkend. De ruimtes zijn bewust donker en stil, ook is er virtual reality waarbij je morele dilemma’s voorgeschoteld krijgt. Hierdoor beleef je je bezoek een stuk intenser. Aan de hand van objecten, foto’s, portretten van duizenden oud-gevangenen, wisselende exposities en sporen, krijg je inzicht in de geschiedenis van deze plek. In de bezinningsruimte laat je alles op je indalen. Dit bezoek blijft je nog lang bij.

Vanaf station Amersfoort Centraal 14 minuten met de bus + lopen of 13 minuten met de OV-fiets.

Loes van Overeemlaan 19, Leusden, kampamersfoort.nl

4. Brutus, Rotterdam

Installaties, foto’s, schilderijen, video’s, alledaagse voorwerpen en sculpturen; bij Brutus komt het in wisselende tentoonstellingen allemaal voorbij. De kunstinstelling is mede bedacht door kunstenaar Joep van Lieshout, die hier zijn atelier heeft. Zowel gevestigde namen als opkomend talent uit het binnen- en buitenland krijgt in deze industriële ruimtes carte blanche. Verwacht verrassende, inspirerende en prikkelende tentoonstellingen die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s, zoals onze overmatige beeldconsumptie en fake nieuws. Regelmatig zijn er performances en tijdens Roffa Mon Amour draaien hier films.

Vanaf station Rotterdam Centraal 25 minuten met de bus + lopen of 12 minuten met de OV-fiets.

Keileweg 10-18, Rotterdambrutus.nl

5. Retro Audio Museum, Lelystad

Voor iedereen met een liefde voor vinyl is een bezoek aan het Retro Audio Museum een aanrader. De Brits-Russische Alex Mironov toont zijn enorme privécollectie van cassettes, cassettedecks, bandrecorders en meer audioapparatuur, voornamelijk uit de jaren tachtig. Luister in de muziekstudio naar live muziek- en jamsessies van lokale en internationale muzikanten of zet zelf old skool een (disco)plaatje op. Swingen maar! Houd de website in de gaten, in de toekomst zullen er in het museum ook evenementen en optredens zijn.

Vanaf station Lelystad 16 minuten met de bus + lopen of 15 minuten met de OV-fiets.

Zeilweg 2G (eerste verdieping), Lelystad, retroaudiomuseum.com

6. Museum of Comic Art, Noordwijk

Stripliefhebbers opgelet! In dit museum draait alles om strips, tekeningen en cartoons. Denk bijvoorbeeld aan een expositie over tekenaars van 1940 tot nu die grenzen verleggen zoals Coco Ouwerkerk die internationaal succes heeft met haar strips voor op smartphones. Andere tentoonstellingen staan in het teken van een jubileum zoals het 70-jarig bestaan van weekblad Donald Duck. Leuk voor kinderen zijn er speurtochten (met een toepasselijke beloning), ze kunnen op de foto met Astrix & Obelix in de selfiehoek, de leeshoek induiken en een diagnose laten stellen door ‘strip-psycholoog’ Sigmund. Een ander hoogtepunt is de kleinste museumzaal van Nederland, waar je ziet hoe strips zijn ontstaan. Na afloop kun je heerlijk struinen in de winkel. Daar vind je een aanwinst voor je muur, poppetjes van stripfiguren, mokken en vooral heel veel stripboeken, van Tom Poes tot Suske en Wiske.

Vanaf station Leiden Centraal met bus + lopen 33 minuten.

Bomstraat 11, Noordwijk, museumofcomicart.nl

7. Our House, Amsterdam

Stap over de drempel bij Our House – ’s wereldse eerste museum over het ontstaan van de elektronische dansmuziek – en je wordt meteen ondergedompeld in een interactief en muzikaal spektakel. In zes exposities en vijftien installaties met videoschermen wordt deze cultuur, geschiedenis en toekomst tot leven gebracht. Maar dat is nog niet alles… Blader in de collectie van 150 iconische platen, bekijk een documentaire over het ontstaan van de dansmuziek, test je muzikale kennis tijdens een quiz en maak je eigen muziek op een drumcomputer. Our Houses’ pronkstuk is de eerste drumcomputer van Armin van Buuren. Als kers op de taart is er een audiovisuele house ervaring in 4D. Jouw bezoek is letterlijk één groot feest!

Vanaf station Amsterdam Centraal 21 minuten lopen of 6 minuten met de OV-fiets.

Amstelstraat 24-6, Amsterdam, our-house.com

8. Het Schoenenkwartier, Waalwijk

Bij het Schoenenkwartier staan ambacht, innovatie en creativiteit centraal. Leuk: je vindt er net als bij het Textielmuseum ook Maaklabs waarin ontwerpers en studenten en afgestudeerden van de kunstacademie aan de slag gaan. In het museum bekijk je naast de drie vaste exposities over de ontwikkeling van de schoen en leer door de jaren heen, elk halfjaar een nieuwe tentoonstelling. ‘Put On Your Red Shoes’ waarover David Bowie zingt in het nummer ‘Let’s Dance’ toont bijvoorbeeld de samenhang tussen muziek, schoenen en identiteit van 1950 tot nu, van ABBA tot Beyoncé. Maak kennis met bijzondere exemplaren. Vermakelijk en interessant voor jong én oud. Ook zijn er vaak inspirerende workshops. En je kunt elke zaterdag een tour volgen (vergeet niet om je aan te melden via events@schoenenkwartier.nl). 

Vanaf station ‘s-Hertogenbosch 25 minuten met de bus + 9 minuten lopen.

Raadhuisplein 1, Waalwijk, schoenenkwartier.nl

9. ANNO, Zwolle

Heb je altijd al meer willen weten over de historie achter de stad van de blauwvingers en haar inwoners? Aan de Melkmarkt vind je het monumentale Drostenhuis dat is omgetoverd tot hét museum van en over Zwolle(naren). Elke dag zijn hier onderzoekers aan het werk die nieuwe inzichten en verhalen verzamelen. In de ruimtes van Archeologie & Bouwhistorie leer je meer over hun werk. Ook duik je in de ontstaansgeschiedenis van de stad. In het ANNO Café kom je bij van alle impressies terwijl je geniet van het zicht op de historische binnentuin.

Vanaf station Zwolle 20 minuten lopen en 8 minuten met de OV-fiets.

Melkmarkt 41, Zwolle, anno.nl

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG
Beeld: Arjan Bronkhorst, Aad Hoogendoorn, Ruben Warnshuis, Niklas Aulenius, ANNO

11x kunst in de buitenlucht

Door heel Nederland vind je de mooiste kunstwerken in de buitenlucht.

12x leuke musea voor kinderen

Leren en kijken in de leukste (interactieve) kindermusea.