Boete betalen en bezwaar maken
Je kunt in de trein een boete krijgen. Bijvoorbeeld omdat je geen geldig vervoerbewijs hebt. Deze boete mag je meteen betalen, of achteraf. Ook kun je een bezwaar indienen tegen de boete. Alle informatie over boetes en bezwaar vind je hier bij elkaar.
Hoe betaal je een boete?
Heb je een boete gekregen, en deze niet betaald in de trein? Dan krijg je uitstel van betaling. Je ontvangt per post een betaalverzoek dat je binnen 14 dagen moet betalen. Vermeld bij het overmaken het juiste betalingskenmerk.
Als je niet binnen 14 dagen betaalt, sturen wij je één keer een herinnering. Bij de boete komt dan € 15 extra aan administratiekosten. Betaal je in de 14 dagen daarna nog niet? Dan dragen wij de rekening over aan een incassobureau. Er komt dan nog € 25 aan incassokosten bij de boete.
Als je niet op tijd betaalt, dragen we je dossier in sommige gevallen over aan het Centraal Justitieel Incassobureau of het Openbaar Ministerie. Je krijgt dan van hen bericht over het verdere strafrechtelijke traject.
Bezwaar maken tegen je boete
Ben je het niet eens met de boete? Betaal dan tóch binnen 14 dagen. Zo voorkom je verhoging van het boetebedrag, en een eventuele strafvervolging. Je kunt na de betaling een bezwaar indienen via NS Klantenservice. Word je in het gelijk gesteld? Dan zullen we de boete kwijtschelden. Het bedrag dat je al hebt overgemaakt, storten we terug op je rekening.
Bezwaar indienen
Wil je nu een bezwaar indienen tegen je boete? Neem dan contact op met NS Klantenservice.
Vaker reizen zonder vervoerbewijs
Krijg je vaker een boete voor reizen zonder geldig vervoerbewijs? Dan kun je een reisverbod krijgen. Je mag dan een aantal maanden niet met de trein reizen. Doe je dat toch, dan maak je een strafbare overtreding. We schakelen in dat geval de politie in.
Identificatieplicht
In de trein en op het station ben je volgens de wet verplicht om je te identificeren als je die vraag krijgt van een bevoegde functionaris. Dat kan de hoofdconducteur zijn of een medewerker van Veiligheid en Service (V&S). Een geldig identiteitsbewijs is bijvoorbeeld een paspoort, ID-kaart of Nederlands rijbewijs.
Als je je niet kunt identificeren, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Deze komt boven op de boete voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs. Als het nodig is, wordt de politie ingeschakeld.