Schouwdagen ICMm
NS streeft naar 100% circulaire treinen in 2030. Een trein rijdt ruim 40 jaar op het spoor. Op een gegeven moment is het materieel verouderd en voldoet deze niet meer aan de klantwensen en de technische eisen. Deze trein moet dan worden vervangen. Wij geven de oude trein graag een tweede leven!
Het treintype ICMm (Intercity Materieel gemoderniseerd) trein rijdt sinds 1977 door Nederland voor interregionaal vervoer. In 2005 heeft NS deze treinstellen gemoderniseerd en nu na ruim 46 jaar trouwe dienst worden ze gefaseerd aan de dienstregeling onttrokken. Dit proces duur tot 2030. Het daadwerkelijk starten met het uit circulair ontmantelen van de eerste treinen staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024. De alleroudste treinen worden eerst vervangen, dat zijn de treinen met schades die niet economisch herstelbaar zijn en nu al niet meer rijden of treinen die echt aan het einde van de technische levensduur zijn. De uitstroom heeft geen gevolgen voor reizigers en de dienstregeling. Deze treinen worden tijdelijk vervangen door VIRMm-treinen.
NS wil de ICMm treinstellen zo duurzaam en circulair mogelijk ontmantelen. Dit doen we door alle treinonderdelen zorgvuldig te demonteren; ‘oogsten’. Op deze manier kunnen we onderdelen een nieuwe bestemming geven door hergebruik voor nieuwe producten. Zo blijven de materialen in de kringloop en voorkomen we een enorm aantal kilogrammen afval én CO2-uitstoot.
NS streeft er naar om 100% van alle treinen een nieuw leven te geven. Als het niet lukt om de trein te verkopen, biedt NS de interieuronderdelen aan om nieuwe producten van te maken. Denk hierbij aan stoelen, treinramen, de bekleding, jashaakjes, bagagerekken en zelfs omroepspeakers. We kennen inmiddels voorbeelden van tafeltennistafels gemaakt van treinvloeren, prullenbakjes die nu als plantenbak door het leven gaan en tassen gemaakt van oude treinstoelbekleding.
Schouwdagen op 5 en 6 oktober
Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober organiseert NS zogeheten ‘schouwdagen’ voor het treintype ICMm. Tijdens de schouwdagen kunnen geïnteresseerde bedrijven zien wat mogelijk is en welk materiaal beschikbaar komt. Dit gebeurt aan de hand van het ‘oogstboek’. Het oogstboek is hier als download te vinden.
Met het organiseren van de schouwdagen gunt NS het oude treinmateriaal een tweede leven. Ons streven is daarbij niet om winst te maken op de verkoop van oude treinonderdelen. Alleen de noodzakelijk te maken kosten voor het verkrijgen van de onderdelen, zoals demontage en logistiek, worden doorberekend aan de kopers. Per item is daarom een minimum stukprijs en minimum aantal bepaald. Op die manier kunnen wij ook een financieel duurzame bedrijfsvoering borgen.
Geïnteresseerd?
Mocht u geïnteresseerd zijn om deze schouwdagen te bezoeken, dan kunt u zich aanmelden via: afvalbestaatniet@ns.nl. Wij nemen dan contact met u op.
NB: inschrijving is niet voor particulieren. Er geldt een minimale afname per onderdeel. Zie ook het 'oogstboek'.
Spelregels in het kort
- Alleen bij de KvK ingeschreven bedrijven kunnen zich inschrijven voor de schouw of aankoop van producten.
- Het oogsten (demonteren van materialen) gebeurt alleen op voorwaarde dat er voldoende animo is voor de producten. Als er te weinig vraag is, kan er niet voldoende duurzaam geoogst worden.
- Bedrijven die inschrijven op de producten, komen de producten zelf ophalen. De locatie is op dit moment nog niet bekend.