Bouw je eigen Hoofdreiscoupé
Deze actie is helaas afgelopen. Vanwege de vele inschrijvingen is het Alzheimer Nederland en NS niet gelukt om iedereen een persoonlijk berichtje te sturen. De geselecteerde verpleeghuizen hebben inmiddels allemaal de treinonderdelen ontvangen.
Wat is de Hoofdreiscoupé?
Alzheimer Nederland en NS namen in juni 2021 de Hoofdreiscoupé in gebruik. Dit is een realistisch model van een treincoupé. Met echte treinbanken, een treintafeltje, bagagerekje en een kantelprullenbakje. Gemaakt om mensen met dementie te laten ‘reizen’; zodat mevrouw De Groot weer met haar dochter op pad kan, meneer Yildirim nog eens op weg naar zijn werk kan gaan en meneer Van Dijk zijn broer kan opzoeken. De Hoofdreiscoupé reisde in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen in Nederland.
Waarom een Hoofdreiscoupé?
Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen? Met de Hoofdreiscoupé bieden NS en Alzheimer Nederland mensen met dementie, die in verpleeghuizen wonen, de mogelijkheid om weer met de trein te reizen. Zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven. Ze gaan lekker zitten in de Hoofdreiscoupé, kijken uit over het voorbijglijdende landschap en kunnen genieten van hun reis. Samen met een bezoekend familielid, een medebewoner of een verzorgende. De Hoofdreiscoupé heeft herkenbare treinonderdelen; soms biedt de reis daardoor aanknopingspunten voor een mooie herinnering of het maken van contact met medereizigers. Voor mensen met dementie zorgt zo’n treinreis vaak ook voor een moment van en ze kunnen zelfs in hun eentje met deze trein op pad.
Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Tijdens het werk komen conducteur Angela Wierenga en haar collega’s regelmatig in contact met reizigers met dementie. Lees het ervaringsverhaal van Angela. Alzheimer Nederland en NS zijn eind 2019 met de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ begonnen. Samen ontwikkelden ze een online training. Hiermee leren zowel OV-medewerkers als reizigers signalen van dementie herkennen en leren ze om hier op een goede manier mee om te gaan. De training hoort inmiddels bij het opleidingstraject van collega’s van Veiligheid & Service collega’s bij NS. Met de Hoofdreiscoupé willen NS en Alzheimer Nederland dementie onder de aandacht van alle Nederlanders brengen én mensen met dementie weer laten treinreizen. Om herinneringen op te halen of om gewoon een fijn moment te hebben. Als je zelf niet meer kunt reizen, komt de trein naar jou. Volg hier zelf de training ‘Goed omgaan met dementie in het OV’.
Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.
Treinonderdelen en videobeelden
De treinonderdelen en videobeelden worden gratis aangeboden.
Voorbeelden van coupés
Onderstaande Hoofdreiscoupés zijn door verpleeghuizen zelf gemaakt.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over de Hoofdreiscoupé.